Д-р Гайдурков със съвети за хранене по време на пандемията

Животът

04-01-2022, 10:31

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Д-р Емилова: Пандемията доведе до безобразно хранене

Д-р Георги Гайдурков, който е холистичен лекар и нутриционист, публикува съвети за хранене по време на сегашната пандемия от Ковид-19, като най-общо, препоръката е да приемаме един голям процент сурова храна.

Тя е максимално конгруентна (съответстваща) еволюционно на организмовата ни система и съвпада с нея както „ключ в ключалка“, казва д-р Гайдурков. Храна, осигуряваща нискотоксични отпадъчни деривати, които бързо напускат и почистват нашето тяло (Напр. трябва задължително да имаме двукратно за деня изхождане- дефекация!). В същото време тя е оптимална и като състав, осигуряваща всички необходими за функцията и пластиката на тялото ни хранителни вещества (нутриенти).
Следва да е съставена от свободни по количество:
➡️ПЛОДОВЕ (в сезона – киви, райска ябълка, нар, цитруси и др.),
➡️ЗЕЛЕНЧУЦИ (особено моркови, червено цвекло, стъблена целина, зеленолистни – цялостни, на салати, но също и като пресноизцедени сокове и зелени смутита),
➡️СУРОВИ ЯДКИ (сусам, бадеми, орехи, лешници и др., като се избягват суровите фъстъци).
Допълнена от термично НЕобработени животински продукти (някои есенциални вещества като вит. В12 и др. за човека се получават само от тях!):
➡️СУРОВИ ЯЙЧНИ ЖЪЛТЪЦИ (така в миналото бабите ни засилваха с „шато“ и не само, така се прави истинската майонеза, както и множество още рецепти). Ползват се след щателно измиване/дезинфекциране на черупката за предпазване от салмонелоза. Опитът показва, че е желателно средно да се приемат поне 3-4 броя на ден (за подрастващи и спортуващи и повече). Повишават „добрия“ холестерол и предпазват от мозъчни увреждания.
➡️РИБА – приготвена по традиционен начин БЕЗ термична обработка. Класическа рецепта е т.нар. „севиче“ – домашно маринована риба в лимонов сок и подправки (лук и др.). Препоръчителни са мазните риби – скумрия и др. Те осигурават необходимите омега-3 ненаситени мастни киселини, които по естествен начин „разреждат“ кръвта и ни предпазват от хиперсъсирваемост (тромбози). Препоръчително е да се консумират поне веднъж седмично и повече.
➡️ДОМАШНО СУШЕНИ МЕСА (филета и др.), но БЕЗ НИТРИТИ (Е250!) и БЕЗ НИТРАТИ, по възможност с редуцирано количество диетична калиева сол (с 66% калий)
➡️ЧЕРЕН ДРОБ – веднъж седмично (250-300 г), от гарантиран източник - пасищни животни, препоръчително бланширан за кратко (30 сек) във вряща вода и подправки. (Така нашите баби ни засилваха да нямаме анемия!).
➡️МНОГО И РАЗЛИЧНИ ПОДПРАВКИ. Това са нашите естествени антисептици и „антибиотици“. Препоръчителен е възможно най-богат спектър: джоджен, копър, босилек, чубрица, лук, чесън, люти чушлета, чимен (семето на сминдуха), джинджифил, куркума, кориандър, ким, кимион, черен пипер и др. Някои от тях, подобно на омега-3 мастните киселини в мазните риби, снижават риска от тромботични усложнения: сминдух, чимен, джинджифил, куркума.
За предпазване от коронавирусна инфекция ИЗБЯГВАЙТЕ:
➡️ТЕХНОЛОГИЧНО ПРЕРАБОТЕНИ ХРАНИ: джънк-фуудс (чипсове, солети и др.), тестени изделия и хляб (заменете ги с варива – ориз, царевица, лющен овес, елда, киноа, леща, нахут, грах, боб и др.). Избягвайте готови майонези, сосове, консерви, готово приготвени ястия с термично обработена мазнина).
➡️МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ПОЛЗВАЙТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПЕСТЕЛИВО. Те продуцират в обмяната на веществата слузни деривати, отделящи се по лигавиците, които са прекрасна храна за микробите! Кисело мляко – до 500 г седмично, обезсолено (за предпочитане козе) сирене – до 200 г седмично. Вместо тях може да си приготвяте домашно заквасени с млечно-кисела закваска ядки. Туршията (не обаче консервите!) е пример също за млечно-кисела ферментация и естествен пробиотик. Приготвяйте я с малко сол (може и без, но се ползва до седмица, тъй като е нетрайна).
➡️ДА СЕ СВЕДАТ ДО МИНИМУМ ТЕРМИЧНО ОБРАБОТЕНИТЕ МЕСА. Те образуват най-токсичните съединения, присъстващи в нашето хранене: акролеини – алдехиди, кетони, бензоли, индоли, скатоли и др. Толерират бързото развитие на патогенни микроби. Колкото едно месо е по-силно подложено на термична обработка (препичане, пържене и др.), толкова повече токсична среда създава и благоприятства развитието на инфекции.
➡️ТЕРМИЧНО ОБРАБОТЕНИ МАЗНИНИ – различните видове олио - слънчогледово, зехтин и др. Препоръчително е въобще да изключите екстрахираните (извлечени, изолирани) мазнини: олио, зехтин, кокосово масло и др. Вместо тях ползвайте смлени ядки, авокадо, сурови жълтъци, а за топлите храни, след снемането им от огъня – краве масло, по желание и сланина.
➡️НАМАЛЕТЕ КОЛИЧЕСТВОТО НА ДОБАВЕНАТА ГОТВАРСКА СОЛ. Един грам добавен натриев хлорид задържа около един литър оток в тялото, заедно с това и токсини, и нарушава циркулацията в малките съдове. Води също до загуба на калций, магнезий и други минерали! Вместо това включвайте активно стъблена целина (селъри). В изцеден сок от селъри може да сварявате зърнените и бобени варива – по този начин се осигурява естествено и необходимо солно съдържание, както и невероятен вкус.
Нека не забравяме, че храна за нашия организъм също е
ВЪЗДУХЪТ
Кислородът, поет с дишането, както вече споменахме, неутрализира водородните кисели катиони (протони), които са основен корозивен отпадък на обмяната.
ДВИЖЕНИЕТО/СПОРТЪТ
Съдейства за циркулацията на кръвта и оросяването на тъканите с кислород и хранителни вещества.
СЛЪНЦЕТО
Осигурява синтеза на витамин Д в кожата, който витамин има доказано облигатно значение за имунната система. Слънчевата светлина действа антидепресивно, съдейства за синтеза на хормони и ендорфини (медиатори на щастието и доброто настроение), убива бързо всякакви патогенни микроби, вкл. вируси, активира обмяната.
И не на последно място – нека зареждаме живота си и живота на тези около нас със светла енергия. И това не е фраза, а нещо съвсем конкретно. Защото, както добре знаем - от нашия избор зависи коя страна на монетата ще видим. А това, което виждаме, и върху което се съсредоточаваме, то расте. Ние буквално творим света, в който живеем. И най-върховното човешко щастие постигаме тогава, когато се превърнем във факлоносци на този свят, категоричен е д-р Гайдурков.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов