МВР припомни правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка

Снежните виелици и обледяванията са едни от най-характерните бедствия за територията на област Русе, предвид преобладаващите силни североизточни ветрове и равнинния релеф. Снегонавяванията водят до блокиране на пътищата и силно затрудняват транспортните връзки между населените места,  възможно е  да поставят в рискова ситуация живота на много хора.
За зимния сезон е характерна бързата промяна в метеорологичната обстановка.

Експертите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе припомнят правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка.

ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТЕ В СНЕЖЕН КАПАН ПРЕЗ ЗИМАТА, ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ НА ПЪТ Е НЕОБХОДИМО:

Да следите информацията, подавана чрез средствата за масово осведомяване за  метеорологичната прогноза и  пътната обстановка в региона и извън него - не тръгвайте на път при влошени метеорологични условия,  освен ако не е крайно наложително и не сте се убедили, че пътят е почистен и проходим при зимни условия.

При обявен код за опасни явления е добре да се отложи пътуването, ако не е належащо. Част от пътищата може да бъдат затворени поради снегонавявания.

Ако непременно трябва да осъществите пътуването, за предпочитане е да ползвате  железопътен транспорт.

Ако все пак решите да пътувате  с автомобил, погрижете се автомобилът Ви да бъде изправен и оборудван за движение при зимни условия:

 - проверете изправността на отоплителната и спирачната  системи и светлинната сигнализация;

- оборудвайте автомобила с подходящи гуми, осигурете вериги против сняг, въже за теглене, лопата и др.;

 - проверете дали имате достатъчно гориво в резервоара - Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото Ви е необходимо за пътуването -   изчерпването на горивото през зимата в блокираните пътища може да доведе до фатални последици.

Заредете мобилния си телефон преди тръгване – винаги трябва да имате възможност за сигнализиране и търсене на помощ при попадане в бедствена ситуация.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки преди пътуване. Подсигурете си запас от вода и храна.  Носете лекарствата, които са Ви предписани от лекар, по възможност вземете термос с чай или други топли и подсладени напитки - може да попаднете в снежен капан и да мине известно време до пристигане на спасителните служби.

Избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват с предимство - макар и да отнеме по-продължително време и да се наложи да изминете повече километри, това ще Ви гарантира по-безопасно пътуване при зимни условия.

Шофирайте бавно и внимателно, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета. Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни заведения, паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото и ако ситуацията  се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място и там се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.

Ограничете  излизането навън, ако не е наложително. Когато трябва да се придвижвате пеша се обличайте с топли дрехи, шал, ръкавици, носете обувки с грайфери, стъпвайте бавно и внимателно. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците.

АКО ВСЕ ПАК ПОПАДНЕТЕ В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА -  ДОБРЕ Е ЗА ЗНАЕТЕ И СПАЗВАТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

Ако по време на пътуването закъсате или се  натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР или на пътните служби чрез телефон 112.

Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на виелица,  затъване в преспи или навявания от сняг.

Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи.

Окажете помощ на изпадналите в беда.

АКО СТЕ БЛОКИРАНИ НА ПЪТ ПО ВРЕМЕ НА СНЕЖНА ВИЕЛИЦА, МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ НА ОРГАНИЗМА, ПРЕМРЪЗВАНЕ ИЛИ ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

      ПРИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ (ХИПОТЕРМИЯ)

За недопускане на преохлаждане на организма и необходимо  да сте облечени с подходящи връхни дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи.

 Ако това се окаже недостатъчно и студът Ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото,  унася се в съноподобни  видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

За това, още в началната фаза на преохлаждането е необходимо:

  • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
  • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
  • да не употребявате алкохол, а само топли течности – чай, кафе, горещ шоколад или други топли подсладенинапитки; 
  • акочакате помощ на място, да не правите излишни движения, освен бърчене на лицето или свиване на пръстите;
  • ако си оказвате самопомощ или помагате на друг човек не бива да разтривате със сняг, а да затопляте чрез всички възможни топлинни източници, в това число и поставяне под мишниците, в зоната на слабините и под гръкляна  на бутилки с поносимо гореща вода, увити с плат.

     ПРИ ИЗМРЪЗВАНЕ

    При измръзване се засягат  най-често крайниците - пръсти, стъпала (особено ако са мокри), уши, нос, лице. При измръзване те постепенно стават безчувствени и побеляват. Ако този процес продължи над денонощие, се появява синкава демаркационна (разграничителна) линия между измръзналата, и все още жизнеспособна тъкан.

    При оказване на самопомощ и взаимопомощ е необходимо:

  • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
  • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
  • ако можете да осигурите топлинен източник, да свалите мокрите обувки, чорапи, ръкавици и бавно да затоплите измръзналите части на тялото – плавно, с температура близка до телесната,  не повече от 42-43 градуса по Целзий;
  • измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани
  • да не давате на пострадалия алкохол;
  • крайниците на малко дете могат да бъдат затоплени, загънати и допрени до човешкото тяло с нормална човешка температура.

     

    ПРИ ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

    Освен премръзването, рисков фактор за Вас е отделяне от ауспуха на автомобила на токсични газове при отработване на горивото, най-опасния от които е   въглеродният оксид.  Вдишан дори и в незначителни концентрации, продължително време - над половин час, въглеродният оксид е смъртоносен.

    При попадане в снежен капан и невъзможност от придвижване:

  • Избягвайте продължителната работа на двигателя на празен ход - периодично осигурявайте възможност на газове, отделени при изгаряне на горивото, да се разсейват в околния въздух -  разривайте периодично снега около ауспуха и не позволявайте на газовете да се навлизат в купето.
  • Не затваряйте плътно всички прозорци на колата, оставете поне един леко смъкнат, за да осигурите приток на чист въздух в купето.
  • Ако се появи нервна възбуда, последвана от виене на свят, сънливост, интензивно порозовяване на кожата – това са много тревожни признаци, които предполагат интоксикация на организма и правят наложително дишане на чист въздух, и търсене на медицинска помощ в спешен порядък.

 

ВАЖНО Е ДА ПОМНИТЕ:

Не тръгвайте на път без добре зареден  резервоар на горивото и заредена батерия на мобилния телефон.

При попадане в бедствена ситуация незабавно сигнализирайте на единния номер за спешни повиквания - тел.112,  като обозначите най-точно и ясно мястото, на което се намирате с оглед по- лесното  и бързо достигане до Вас от спасителните служби.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.

Актуална информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  републиканската пътна мрежа може да получите на национален телефон 070013020 или на интернет адрес: www.api.bg – Агенция „Пътна инфраструктура”

Информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  общинската пътна мрежа може да получите от съответната община.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов