Борови иглички – приложение след Коледа

През декември месец почти във всеки дом има зелена елха или борче. Освен ако не предпочитате изкуствените дръвчета. Боровите клонки са традиционна украса, която присъства вкъщи обикновено само по Коледа. Какво да правите коледното дръвче и клонките след като мине празника, ето няколко идеи от www.zdravedae.com:

1. За да опазите растенията от вредители. Вашите борови иглички са киселинни, а червеите, охлювите и другите дребни вредители не обичат почвата да бъде киселинна. Затова в близост до любимите си растения и зеленчуци може да поставите борови иглички, които ще ги пазят от поражения.

2. За да направите компост. Ако сте любител на екологията и обичате натуралните торове, то със сигурност знаете, че боровите иглички са важен компонент при компостирането. Заедно със сухи листа, слама, талаш и други съставки, са ценен източник за подхранване на почвата.

3. За да си направите кошница. Някои култури използват боровите иглички за направата на различни декоративни съдове – плетат ги във формата на кошници, вази, панери, след което ги оцветяват в различни цветове.

4. За да си направите полезен и ароматен чай. Със зелените все още борови иглички може да направите чудесен чай, който ще е с високо съдържание на витамин С и е изключително ефективен при респираторни и проблеми със синусите и болки в гърлото. Игличките се измиват щателно и се заливат с вряща вода. Оставя се да престои 10 минути. Преди пиене течността се прецежда. Добавя се захар или мед по желание.

5. За да си направите ароматно саше. Поставете в торбичка от органза пресни иглички и сложете в гардероби и чекмеджета. Дрехите ще бъдат предпазени от молци и ще ухаят на борова гора.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)