Излезе "Орисани" - новият роман на Снежанка Филчева

Тя е най-четеният местен автор в Благоевград

Новият роман на най-четения местен автор в Благоевград Снежанка Филчева "Орисани" е вече в ръцете на нетърпеливите й читатели и почитатели. Това е третият й роман след ""Бягство", 2019 и "Да оставиш следи", 2020. Преди тях излиза сборникът с разкази "От копче до балтон" 2017.

Както и в другите си книги, авторката отново ни потапя в атмосферата на годините преди т.нар. демократичен преход и след него, та до наши дни. Среща ни с герои, чиито прототипи може да бъде всеки от нас. Защото ние сме съвременници на това трудно, преходно време и сме преживяли всичко, разказано от нея.

Романът може да се нарече сага за едно семейство. През първите любовни трепети на родителите Димитър и Ани, семейния им живот – високо в планината, далеч от шумния град, по чукарите, където с труд и пот изкарват прехраната си. До слизането им в града заради двете красиви дъщери – добро място да живееш, да работиш, да мечтаеш... Но не всичко се случва така, както го мислиш...
"Авторката Снежанка Филчева сурово и без сантименталности ни среща с обратите в живота на отруденото семейство. С безочието и безогледността на новобогаташа. С безразличието и студенината на съседите. С неистовите усилия на това работливо семейство, възпитано и израстнало в старите патриархални ценности. 
Романът е земен и суров. Сюжетът – изпълнен с перипетии, предизвикателства, поток от изненади и неочаквани обрати. Героите са ярки характери, силни, борбени личности. 
Авторката не само показва действителността в България след 1989 година. Тя ни среща с последиците от случващото се в страната. Обедняването на цяла класа – работническата, маргинализирането на определени обществени съсловия, насилието над личността, търговията с жени, емиграцията. 
Снежанка Филчева е умел, добър разказвач на истории и създател на образи. 
Повествованието в романа е драматично, сюжетът – богат и интересен, героите - хора като нас. Авторката владее умението да разказва, без да изпада в излишни подробности. Словото е точно, изчистено, рисунъкът на образите – ярък и запомнящ се.
Снежанка Филчева за пореден път ни среща със своето умение да пресъздава творчески днешната съвременност, да ни показва „кривиците“, но и пътищата към тяхното изправяне. Майсторството й в извайването на характери и образи ги прави истински и достоверни. Читателят заживява с нейните герои и очаква с нетърпение развоя на събитията. А те следват своя ход. Всекиму – заслуженото.
Книга, която се чете на един дъх. Не се оставя лесно. Кара те да се замислиш върху живота в страната ни и дали това е, което в края на краищата ще получиш. Но и какво си направил, за да го промениш към по-добро. Защото България сме всички ние. И от нас зависи пътят ни." /Антоанета Гулева, редактор на книгата/

За авторката:

Снежанка Филчева е самоука художничка, която освен изброените книгите има зад гърба си участия в общи художествени изложби, както и самостоятелни. Тя е член на Творческо обединение "ХХI век" при НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград, на Литературен клуб "Оксиморон" и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов