Стартира национална кампания „Празнувай отговорно“

Областният управител на Русе Борислав Българинов подкрепи националната кампания „Празнувай отговорно“. Тя се организира за осма поредна година от Студентския съвет при Университета по хранителни технологии в Пловдив. В последните години инициативата се превърна в национална кауза и цели привличане вниманието на младите хора и недопускане на пътнотранспортни произшествия в празничните дни през последния месец от годината. „Апелирам всички да бъдат отговорни и разумни на пътя. Нека не забравяме, че отговорността е демонстрация на зрялост и готовност човек сам да поеме последствията от своите действия! Вярвам, че с общи усилия ще съумеем да опазим живота на повече участници в движението и през тази година. Изборът е в нашите ръце! Пожелавам ви светли празници и празнувайте отговорно! Радостен съм, че Областна администрация – Русе за пореден път става част от това благородно начинание.“, заяви Българинов в обръщението си.

Инициативата се подкрепя от Националното представителство на студентските съвети в България, както и от все повече държавни и неправителствени организации от цялата страна.

Най-често катастрофи с млади шофьори днес стават поради използването на електронни устройства и съответно отклоняване вниманието на водачите, смятат от Студентските съвети. Те отчитат, че вече не високата скорост и употребата на алкохол или упойващи вещества са водещите причини за произшествия, а социалните мрежи.

Тази година заради пандемията от COVID-19 за втори път кампанията се организира On-Line. В интернет ще бъдат разпространени материали, които ще призовават за разумно поведение на пътя. Съвместно с „Пътна полиция“ ще бъде предоставена информация как влияе алкохолът и колко са катастрофите, жертвите и ранените през декември, когато има струпване на много празници.

„Нашата цел е да съхраним човешкия живот, защото той е най-голямата ценност, а и в условията на пандемия да напомним, че големите събирания крият рискове и от заразяване с коронавирус“, сподели председателят на Студентския съвет в УХТ-Пловдив инж. Иво Финков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов