Дългоочакваният музей на восъчните фигури отвори врати на гара Бяла

Животът

20-12-2021, 07:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Бяла ученици учат в пенсионерски клуб и кооперация

Дългоочакваната музейна експозиция с восъчни фигури към арт центъра в Бяла отвори врати в края на миналата седмица. Изложбата с шест восъчни фигури вече приема посетители, а кметът на града Димитър Славов обясни, че фигурите са на известни личности, свързани с историята на Бяла.

Беленчани и гостите на града могат да видят емблематичната за града руска баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. До ден днешен нейният гроб е място за поклонение. 

Радбира се, присъства и фигура на Колю Фичето - изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра, както и на княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, също представен в експозицията. Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла.

"Фигурите са изградени с дарения и с финансова помощ от общината. Събирани са средства от благотворителни базари и концерти", обясни кметът.

Арт центърът е изграден на мястото на изоставена и порутена детска градина на гара Бяла. Проектът е на стойност около 700 000 лева и се финансира от общината.

Предстои да бъде открита и още една изложбена зала, която ще е готова в началото на март.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)