Русенските художници откриха традиционната си коледна изложба

Животът

18-12-2021, 09:58

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледна изложба подредиха кюстендилските художници

Късно снощи в художествената зала на ул. „Борисова“ 6 в Русе бе открита традиционната коледна изложба. Тази година в нея участват 32 творци от региона. Експозицията представя близо 200 произведения на изкуството, повечето от които не са представени до този момент. Сред първите, отправили поздравления към художниците, бе областният управител Борислав Българинов. „Творете и пресъздавайте красотата на света около нас. Бъдете все така ентусиазирани и сплотени! Благодаря ви за това, което правите! Русе има нужда от вас!“, се казва във връчения от негово име поздравителен адрес. „Държавната и местна политика трябва да вървят паралелно и да бъдат силно насочени към развитието на културата. Необходимо е тя да се превърне в крайъгълен камък на нашето общество.“, допълва още Българинов.

Изложбата, която се провежда за шеста поредна година под надслов „Зимни импресии“, ще може да бъде разгледана до края на следващия месец. Всеки, който влезе в арт пространството, ще може да се потопи в магията на изобразителното изкуство, а също и да поговори с художниците, от които със сигурност ще научи нови и мъдри житейски уроци.

Напълно очаквано още при самото откриване на експозицията множество русенци избраха да прекарат част от свободното си време в галерията и поне за миг да забравят за ежедневните злободневни теми. „Досегът до изкуството е вид пътуване към себе си. Няма значение дали си от страната на художника, или си ценител на изкуството. Просто успяваш да се усамотиш, да се отървеш от натрапчивите мисли и да избягаш в една алтернативна реалност, която е толкова различна и красива.“, коментира председателят на местното художествено дружество Николай Колев. Следващата изложба, която предстои да зарадва русенци ще бъде посветена на любовта и виното и ще се реализира през февруари 2022-а.

Тематиката на настоящата изложба обаче не е 100% коледна. Тя е предимно свързана с града, като са представени и други теми, които се харесват на хората. Много русенски пейзажи могат да бъдат видени и това не е случайно, защото по празниците от страната и чужбина се очаква да се завърнат доста хора. „Ще се радваме повече хора да разгледат картините, които да им стоплят сърцата. Дано да си харесат нещо и да го вземат, за да им напомня за един от най-европейските градове.“, споделя още Николай Колев. Всеки посетител ще може да види и много родни пейзажи, както и натюрморти. Най-използваната техника отново се оказва маслената живопис, може би защото е и сред най-търсените.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов