Католическата епархия с традиционен прием

Традиционният тържествен прием на епископа на Никополската епархия по случай Рождество Христово и Нова година се състоя днес в католическата резиденция. Домакин на събитието бе Негово Високопреосвещенство монсеньор Страхил Каваленов, а сред официалните гости бе и областният управител на Русе Борислав Българинов. Той поздрави католическата общност и пожела на всички християни здраве, щастие, късмет, вяра и благополучие. „Нека бъдем по-сърдечни и всеотдайни, по-добри и по-смирени! Вярвам, че ще допуснем светлината на празника да бъде неразделна част от нашето ежедневие!“, каза Борислав Българинов. Той отново акцентира и върху необходимостта от младите и най-вече тяхното необременено и иновативно мислене, което ще постави основите на градежа на една по-справедлива България. Поводът за изказването бе продиктуван от това, че в празника участваха и близо 40 деца от първи до четвърти клас от Частно начално училище „Вяра, Надежда, Любов“, поддържано от католическия клир. Областният управител подари на епископ Каваленов и специално изработена икона, изобразяваща Дева Мария и младенеца заедно с Йосиф. Подаръкът бе така подбран, тъй като тази година беше обявена от папата за година на светото семейство.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на музикалните изпълнения на децата от Частно начално училище „Вяра, Надежда, Любов“, чийто директор е сестрата Йоланта Галач от Катедралния храм „Св. Павел от Кръста“. В репертоара на малчуганите влязоха някои от най-обичаните песни по това време на годината. Сред тях бяха “I Will Follow Him”, „Пак е Коледа“, „Ангелите тихо пеят“, „Бяла Коледа“ и „В такава нощ“. Всички деца получиха и лакомства от Борислав Българинов. Гостите имаха възможност да се насладят и на приготвени по уникална полска рецепта домашни сладки и греяно вино с канела и карамфил. Дошлите на приема получиха и два специални подаръка. Единият е календар за следващата година със снимка на резиденцията, а другият е триптих, включващ рождественски сцени, които са изобразени в един от най-новите католически храмове в Северна България – „Блажена Дева Мария от Фатима“ в Плевен.

На събитието присъстваха още общественици, кметът на Община Русе Пенчо Милков, отец Стефан Стефанов от Българската православна църква, както и отец Дирайр Хадавян от арменския храм „Сурп Аствадзадзин“. Кметът Милков пожела магичната сила на празника да достигне по най-добрия начин до всеки човек и всеки от нас да спомогне светът да стане по-добър и по-красив. Той пожела още спокойствие и просветеност. От своя страна отец Стефан отбеляза значението на радостта, надеждата и любовта, без които не бихме могли да достъпим Божието царство. Отец Хадавян пък сподели, че винаги духовните пастири на отделните християнски семейства в Русенско са давали пример за единство и братство. Той бе категоричен, че работата в тази посока, ще бъде продължена. Поздравления бяха отправени и от различните вероизповедания.

„Исус Христос стана човек и прие това понижение на своето достойнство, за да може да издигне нас – хората, до достойнството на Божии чада.“, заяви монсеньор Каваленов и допълни, че чрез своите страдания и смърт Исус Христос ни освобождава от робството на греха и смъртта. „Така ние ставаме участници в неговото безсмъртие и вечен живот. Бог сам стана един от нас, за да можем ние да живеем вечно.“, допълни още той. Негово Високопреосвещенство Каваленов ще се моли за просперитет и благополучие на Русе и неговата общественост. Той сподели и, че църквата „Рождение на Блажената Дева Мария“ в Белене, където е бил кръстен и блажения епископ и мъченик Евгени Босилков, е била обявена за сграда на годината в категорията за социална инфраструктура и сгради със специално предназначение.

Припомняме, че служението на монсеньор Страхил Каваленов като епископ на католическия диоцез започна тази година. На 19-и март, когато се отбелязва деня на Свети Йосиф, той бе ръкоположен в Русе.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов