Зачестяват опитите за телефонни измами в Русенско

Зачестяват опитите за телефонни измами в Русе и региона, съобщиха от областната дирекция на МВР. Голяма част от гражданите информират на тел. 112 или в полицията, че са попаднали в полезрението на измамниците чрез обаждания, но не са се подвели, тъй като са информирани за използваните от тях престъпни схеми.

Според полицаите, хората се подвеждат все по-рядко, но все още има случаи на измамени възрастни хора. 

Вчера например бе измамена 88-годишна русенка. На домашния телефон тя получила обаждане от непознат мъж, който се представил за "доктор Григоров". Той обяснил, че нейната дъщеря е претърпяла инцидент и е необходима спешна операция на крака, който е счупен на три места.

След мнимия доктор с възрастната русенка разговаряла жена, която пострадалата оприличила на дъщеря си.

После измамникът й обяснил, че интервенцията ще струва много скъпо и попитал с каква сума разполага. Разговоряли и по мобилния телефон на жената, чийто номер потърпевшата сама предоставила. Двамата се уговорили, че "докторът" ще изпрати "сина си", за да вземе парите от дома й.

Жената приготвила всичките си налични спестявания, слязла пред входа и ги предала на млад мъж. По-късно разбрала, че е измамена. По случая се води разследване.

От полицията отново призовават гражданите да внимават, за да не попаднат в подобни схеми. Съветват хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да напомнят за този вид измама, както и за основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов