Всеки втори русенец е ваксиниран срещу Ковид - 19

Повече от 100 000 поставени дози от някоя от ваксините срещу Ковид-19 отчитат здравните власти в Русенско. Новината стана ясна след проведен разговор между заместник областния управител Синан Хебибов и временно изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Само за последните 24 часа са направени малко над 400 имунизации, като най-предпочитани остават иРНК ваксините. Наблюдава се трайна положителна тенденция, изразяваща се в постоянен интерес към възможностите за ваксинация. Според Хебибов това се дължи на добрата информационна кампания, подета от служебното правителство през последните няколко месеца и избягването на всяване на смут и излишно напрежение в обществото. Справка в Единния информационен портал сочи, че общо поставените дози от някои от препаратите срещу коронавирусната инфекция са 100 230. Това означава, че около 47% от населението на региона е имунизирано с поне една игла при средно за страната около 50%. Така областта се нарежда на девето място по брой поставени дози в страната и на десето в процентно съотношение на извършени имунизации към общ брой на населението веднага след Плевен. 24% се оказва, че са имунизираните с втора доза в областта или по-конкретно 51 361 души. Това отрежда отново девето място на областта по брой поставени втори дози в страната и единайсето при съотношението хора със завършен имунизационен курс към цялото население. По тези два показателя отново сме веднага след Плевен. Най-малко са поставените ваксини във Видин – 29 226, а като дял спрямо населението в Монтана – около 32%, където имунизираните са 39 955 от 125 385 души. Колкото до статистиката за хората с втора игла, то няма почти никакви различния. 17% от живущите в Монтана са с втори прием на някои от препаратите.

Същевременно около 10% от жителите на област Русе са преболедували. Тези данни дават основание за една оптимистична прогноза и надежда, че спадът на новите случаи ще продължи. По думите на Хебибов дори при евентуална следваща вълна заболелите би трябвало да не са толкова много и натискът върху здравна система да не е толкова силно изразен.

Избралите да си поставят трета доза от ваксината на „Пфайзер“ в региона само за последната седмица са 1500 души, което е близо 1/3 от всички извършени до момента реваксинации. Общо 4774 русенци са с трета игла срещу коронавирусна инфекция. Най-честият мотив на избралите да се ваксинират повторно продължава да бъде, че до момента са успели да се опазят от заболяването и искат да имат ефективна защита по-дълъг период от време. Медиците също посочват, че отишлите до лекарските кабинети да си поставят трета доза са от всякаква възраст. Предимно става дума за хора в т.нар. средна възраст. По-детайлен анализ показва, че областта се намира на десето място в страната по брой извършени реимунизации, веднага след Велико Търново. Разликата между двете области е едва от 91 направени реимунизации. Първи са София (столица) и Пловдив съответно с 51 733 и 15 561 поставени трети дози. На последно място е Смолян – с 1741 поставени ваксини за трети път. В процентно отношение 2.24% от жителите на област Русе са с трета доза срещу Ковид при средно за страната 2.54%. Така Русенско се нарежда на единайсето място, като този път на първите две места са София (столица) и Габрово с 3.95% и 3.21% направени реваксинации. С няколко стотни от процента пред Русе се нарежда област Търговище. Най-малко спрямо броя на населението ваксинации са поставени в област Монтана – 1.61% или 2016 дози при население от 125 395 души.

По време на срещата бе обсъдена и актуалната епидемична обстановка. На база 14 дневна заболеваемост областта остава единствената в страната в тъмночервената зона. Средната заболеваемост за региона е 516.15. Четири общини от областта са в тъмночервената зона. Става дума за Ценово, Иваново, Русе и Две могили. Най-висока е заболеваемостта в Ценово – 654.01 на 100 000, а най-ниска в Сливо поле – 229.61. Седмичният ръст обаче е отрицателно число – 22.13, което е много добра тенденция. Това се дължи на факта, че за последната седмица заразилите се са 482 души, а в периода 29 ноември – 6 декември техният брой е бил 619. Освен че спада броят на заболелите, се увеличават излекуваните от 497 на 560 за същия период.

По-късно през деня очаквайте подробна информация относно разпространението на коронавирусната инфекция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов