Сарафов: Катастрофиралият на АМ "Струма" автобус е карал с несъобразена скорост

Общество

14-12-2021, 09:30

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и пътната маркировка

Разследването за катастрофата на АМ "Струма" е към финалната си права и очакваме окончателните заключения на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа, заяви в ефира на БНТ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост.

"Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус с по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", заяви Сарафов.

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

"Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната", заяви той.

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти.

"Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство", каза Сарафов.

Той изрази и своята версия по делото за "Хемус" - полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той, от своя страна, е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите.

Заместник-главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)