Близо 2700 ученици и 215 преподаватели се включили в инициативата Европейски ден на спорта

Близо 2700 ученици и 215 преподаватели от 11 учебни заведения на територията на област Русе се включиха в инициативата Европейски ден на спорта, която се проведе на 24-и септември тази година за седми пореден път в страната. Това стана ясно от проведена онлайн среща между заместник областния управител д-р Стефка Караколева и координатора на инициативата Николета Янева. Събитието бе подкрепено от ръководството на Областната управа в крайдунавския град, като фокусът бе поставен върху активната медийна кампания. Целта бе по този начин да се насърчат повече млади хора да бъдат физически активни и така да се сведат до минимум рисковете от прекомерно застоялия живот, които водим всички напоследък. Дори областният управител Борислав Българинов отправи апел към младежите. „Спортът е начин на живот, той ни дава сила и ни прави по-здрави. Спортът възпитава и ни учи на толерантност един към друг. Той е модел на поведение и ни кара да се държим по-рационално.“, заяви на 19-и септември Българинов.

Тийнейджърите имаха възможността да практикуват всякакви видове спорт и игри, като тематично бяха организирани и събития, посветени на оползотворяването на пространствата и разделното събиране на отпадъците. Училищата от Русенско, които избраха да се присъединят към начинанието са ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Христо Смирненски“ от квартал „Долапите“, ОУ „Свети Климент Охридски“, намиращо се в село Долна Студена и ОУ „Петко Рачев Славейков“ в Обретеник. В инициативата участваха още средно училище „Васил Левски“ във Ветово, Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, както и национално училище „Петко Рачев Славейков“ в Бяла.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ бе определена за най-активното учебно заведение в региона. Над 250 ученици от всички класове на училището са участвали в събитието. Предимно те са се състезавали по волейбол и теглене на въже. В унисон с идеята на инициативата организаторите на празника са предложили на учениците да изпробват нови видове за физическа активност и спорт с гост инструктори от спортни клубове в Русе. Става дума за инструктора от спортен клуб “Strong body” Цветелина Шанова и председателя на спортен клуб „Академик“ – Русе Тихомир Енчев. Цветелина Шанова е представила пред учениците демонстрации по пилатес и йога, а Тихомир Енчев е изградил въжена градина в задния двор на училището само за деня. Своеобразният празник е завършил с хоротека.

Споменатите училища от региона ще получат сертификати за участие от организаторите сдружение „БГ Бъди активен“. От там осигуряват и онлайн достъп до наръчници, презентации и други електронни ресурси, които могат да бъдат в помощ на учебните заведения при организирането на спортни празници.

На национално ниво част от инициативата са били 400 учебни заведения, над 85 000 ученици и близо 9500 преподаватели. Амбицията на организаторите е през следващата година всички учебни заведения от България да станат част от Европейския ден на спорта в училище. Тенденцията през последните години е за непрестанно покачване на желаещите да участват в събитието.

За принос към инициативата, екипът на Областна администрация Русе беше отличен със сертификат от организаторите. Също така те изказват благодарност на Българинов и на екипа на администрацията за оказаното съдействие за разпространението на информация относно предвидените събития.

По-подробна информация за всички минали и предстоящи събития може да бъде открита на сайта на сдружение „БГ Бъди активен“ – www.bgbeactive.org.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов