Две деца от Русе ще се обучават безплатно в „Space Camp Turkey”

На днешната сесия на Общински съвет – Русе бе гласувано Община Русе да поеме всички разходи на едно дете от русенско училище, което да участва в програмата Space Camp Turkey в Измир, Турция, чийто координатор за цяла България е „Центърът за творческо обучение“. Партньорът на общинската администрация ще подпомогне със заплащане на всички средства още един русенски ученик, който ще посети лагера, създаден по модел на NASA Space Camp в щата Алабама, САЩ. Инициативата е част от Плана за младежта за 2022 г. на Община Русе.

След провеждането на конкурс национално независимо жури от експерти ще определи двете деца, които ще получат стипендии в размер на 1270 долара, колкото е пълната такса за участие в програмата. За тях могат да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от Община Русе с авторско есе или видео. Темите за есета или видео есета за кампания Space Camp Turkey 2022 г. са:

Тема 1: Телескопът James Webb - нова ера в изследването на дълбокия Космос

Тема 2: Един мой ден като корабокрушенец на Луната

Тема 3: Космическата "мода" през последните 60 години - тенденции в космическите костюми

Максимална дължина на есето  - 500 думи, на видео есето - до 5 минути. Есетата трябва да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на ученици, без посочен родител или училище, не се приемат.

Кандидатурите се приемат онлайн преди изтичането на крайния срок – 6 февруари 2022 г. Резултатите ще бъдат обявени до края на февруари.

Тъй като общуването, обучението и комуникацията с останалите участници в лагера се осъществява на английски език, е необходимо учениците да имат добри познания по езика.

Кандидатстването за стипендия се осъществява само на сайта на Space Camp Turkey в България:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXgffp48ZahnEBm5bsnFGToFff3KNpLNKTDmEAHd1nsuU8SQ/viewform.

Космическият лагер се провежда през летните месеци, като продължителността му е 6 месеца. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Младежите развиват умения за работа в екип, ефективна комуникация и лидерски качества в динамична и вдъхновяваща среда. Занятията в Space Camp Turkey включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите както физическа, така и интелектуална и психическа. След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

За допълнителни въпроси  относно лагера въпроси могат да бъдат задавани на имейл spacecamp@cct.bg или на Мирослава Димитрова - координатор на програмата от „Център за творческо обученение“, телефон 0879 945 876.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов