С 315 засадени дръвчета приключи програмата за залесяване на Община Русе за есенно-зимния сезон

Всички 315 дръвчета, включени в програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен-зима 2021/2022 г., вече са засадени. Проектът стартира на 18 ноември и приключи в предвидените срокове, като се извърши от ДЗЗД „Паркстрой“ по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Планински ясен, кестен, явор, кълбовидна акация, декоративна слива, платан, шестил, дребнолистна и едролистна липа, бреза и копривка са сред основните дървесни видове, като 80 от тях бяха засадени по алеите в Парка на възрожденците и Парка на младежта. Останалите дръвчета са разположени на предназначените за тях места по булевардите „Цар Освободител“ и „Липник“, както и на тротоарните площи на десетки русенски улици, сред които „Плиска“, „Княжеска“, „Църковна независимост“, „Панайот Хитов“, „Доростол“.

 Успоредно с това са почистени и саморасли дървета.

Причината за засаждането в този период от годината е, че от ноември до февруари е най-благоприятното време за залесяване - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил.

Припомняме, че Русе е един от най-зелените градове в България със своите над 60 000 картотекирани дървета. Над 80% от тях са били посадени в периода 1955 – 1980 година и поставени в градски условия, стареят и се разболяват много по-бързо. Замяната с нови видове е съобразена с природните условия и нормативната уредба относно отстоянието на растителните насаждения от обектите на градската инфраструктура.

 Пълен списък на видовете засадени дървета и местоположението им можете да намерите тук.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)