Развитие на туризма в Русе обсъдиха с Монголия

Възможностите за развитие на туризма и насърчаването на инвестициите в Русенско бяха сред основните теми на приключилата преди малко среща между областния управител Борислав Българинов и посланика на Монголия в България Н.Пр. Лхагвасурен Саянаа. Идеята е още през следващата година да се проведе туристическо изложение, на което да бъдат представени природните богатства и културните забележителности на азиатската страна в България. Обмисля се вариант то да се състои именно в Русе, а сред причините е активната дейност на почетния консул тук хонор. проф. д-р Камен Милков. От своя страна Българинов също увери дипломата, че регионът е изключително подходящ за туризъм и, че в най-кратки срокове ще може да представи специално подготвен за тях туристически продукт. Обмисля се и вариант за рестарт на бизнес посещенията между двете държави. Така пък се цели привличането на сериозни инвеститори от монголска страна тук. Предимно става дума за фирми, оперирани на модния пазар. Дискутирана бе дори възможността за създаването на съвместни предприятия в сферата на текстилния бранш, които да улеснят продажбата на монголски стоки на европейския пазар и съответно на български на азиатския.

Не на последно място акцент бе поставен и върху развитието на двустранните отношения в сферата на образованието. Към момента около 40 монголски студенти се обучават в страната, но плановете са в рамките на следващите няколко години броят им да се увеличи почти двойно. На национално ниво се оказва, че има двустранно споразумение, което е изключително ефективно и предстои да бъде допълвано с още университети. Има и предложение за организиране на съвместни лагери в Монголия. В тях ще могат да участват както студенти, така и ученици. Там тийнейджърите ще се докоснат до бита, културата и езика на една от най-древните нации.

В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и почетният консул на Монголия хонор. проф. д-р Камен Милков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов