Община Русе почете доброволците по случай международния им празник

Няколко срещи с представители на доброволчески организации проведе ръководството на Община Русе по случай 5 декември – Международния ден на доброволеца.

„Бъдете все така идейни, а ние ще ви подкрепяме и в следващите ви активности, с които показвате любовта и грижата си към града ни и русенци“, обърна се кметът Пенчо Милков към доброволците от сдружение „СъГраждани“.

То бе създадено преди няколко месеца като обединение на няколко други русенски организации– Младежкият парламент,  „Зелени посланици“, „Градоред“, “Ruse Go“ и фондация „Въздигане“. „Съгражданите“ си поставят разнообразни цели, свързани с опазването на околната среда, образованието на младите хора и приобщаването на все повече русенци около значими за града каузи. Само преди дни кампанията им „Новата гора на Русе“, реализирана съвместно с Общината, спечели наградата  „Доброволческа инициатива на годината“ на Министерството на младежта и спорта, Младежкият парламент бе обявен за „Доброволческа организация на годината“, а настоящият му председател Ния Неделчева стана „Доброволец на годината“.

Пенчо Милков се срещна и с доброволци, чиято мисия е да се борят с бедността, изключването и дискриминацията, и да подкрепят уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации.

„Изпитвам истинско удоволствие да помагам на другите. Това помага и на самия мен, защото развивам различни положителни качества у себе си“, разказа Стивън, който е ученик и доброволец в „Каритас“ – Русе.

 „В Червения кръст постигнахме много добър баланс между младите и по-възрастните доброволци. През всичките тези години млади и стари са еднакво уважавани, еднакво допълващи се – всеки със своите идеи, инициативи и каузи. Тук се чувстваме потребни“, сподели 79-годишната Румяна Радкова, която от 15 години е доброволец в БЧК–Русе.

Превантивно-информационният център към Общинския съвет по наркотични вещества – Русе също отбеляза празника подобаващо, като награди членовете на доброволческия си клуб. В знак на признателност за отдадеността им те получиха грамоти и час забавления на ледената пързалка в Русе, с което отново демонстрираха колко важен е спортът в ежедневието на младите и като начин за борба с лошите им навици.

Те се включиха и в дискусия за известни съвременни български доброволци, която да ги вдъхнови за участие в нови каузи. Клубът е сформиран от ученици в четири от големите средни училища в града  (СУЕЕ Константин-Кирил Философ“, МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“). Те са обучени по Националната програма за превенция на наркотичните вещества в училище „От връстници за връстници“ и подпомагат значително дейността на ПИЦ – Русе в борбата срещу зависимостите при учащите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)