Започват мащабни проверки на пътната мрежа

Започват мащабни проверки на пътната мрежа в Русенско. Това обяви заместник областният управител Синан Хебибов по време на провелото се по-рано през деня заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата. Решението идва няколко дни след разпореждането на прокуратурата за извършване на спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна. В региона ще се проверяват всички пътища, без значение кой клас от републиканската пътна мрежа са, както и без оглед на това дали са част от нея, т.е. ще се направи основен преглед и на общинската пътна мрежа. Под прицела на проверяващите ще бъдат качеството на настилката и маркировката в региона, а също и дали знаците са коректно поставени. Хебибов настоя да се следи и за осветеността на завоите и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Особено внимание ще бъде отделено на светлоотразителните знаци на мантинелите, по-известни като „котешки очи“, които са от първостепенно значение при нощното шофиране. Заместник областният управител апелира гражданите да споделят евентуални проблеми с пътната инфраструктура както с Агенция пътна инфраструктура и Областното пътно управление, така и с екипа на Областна администрация – Русе. Това може да става освен на официалния e-mail адрес и във Facebook страницата на институцията.

„Работата ни показва ангажираността ни към инцидентите, на които за съжаление ставаме свидетели твърде често. Наша отговорност е да направим всичко възможно за намаляването им. Нужни са повече инвестиции в пътната безопасност, в крайна сметка са замесени животите на хората, а дори и един спасен човешки живот няма цена!“, с тези думи председателят на комисията и заместник областен управител Синан Хебибов се обърна към присъстващите на онлайн заседанието. Той отново повдигна въпроса за забраната на тежкотоварни камиони да изпреварват на територията на градовете в областта и поставянето на съответните за това знаци. Специално внимание по този въпрос се обърна на бул. „България“ в град Русе като заместник-кметът по комунални дейности на Общината Димитър Недев обясни, че се работи по цялостното обезопасяване на булеварда, а подмяната на пътните знаци по трасето е вече в ход и се очаква до средата на месец декември да бъде завършена. Относно този и други въпроси свързани с тежкотоварния трафик се очаква да се инициира среща с всички правоналагащи органи, за да се вземат решения за ускоряване на процедурата по налагане на наказания, в частност на чуждестранните шофьори, както и по-бързото им влизане в сила.

Засегнаха се и темите по реализирането на по-строг контрол върху ремонтните дейности и „издаването на пътища“ след това, тъй като се дадоха примери за многобройни случаи, когато след такива пътните настилки са в много по-лошо експлоатационно състояние, от това каквото е било преди ремонта.

Разгледани бяха и сигнали на граждани за опасни трасета и се взеха решения за обстойни проверки и на велоалеите. Повдигна се и въпроса за алтернативните методи за придвижване, станали по-модерни в последно време като електрическите тротинетки, за които също важат нормативните правила и се припомни факта, че ако лицето което ги управлява е непълнолетно, то следва родителите да бъдат подведени под отговорност.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов