Дни преди Никулден: 8.50 лв. за килограм шаран

Животът

02-12-2021, 14:19

Снимка:

Област Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ извършва проверки на обектите, предлагащи риба за Никулден

В ход са проверки за качеството на рибата

От днес в Русенско започват засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Те се извършват от Областната дирекция по безопасност на храните, като същевременно има и два допълнителни екипа, в които освен инспектори от ОДБХ участват и експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Смесените екипи включват по двама инспектори от ОДБХ и един от ИАРА. Само няколко часа след обявяване началото на кампанията бяха посетени три обекта за търговия с риба и рибни продукти в региона. На този етап не са установени нарушения. В една от проверките се включи и заместник областният управител Синан Хебибов. Той се запозна на място с дейността на инспекторите и изрази надежда, че контролът ще бъде на необходимото ниво и няма да се допуснат залежали продукти да стигнат до трапезата на русенци. Припомняме, че в областта има 20 магазина, 5 хипермаркета, два подвижни обекта от тип кемпер и два временни щанда, където се продават такива продукти. Всички обекти ще бъдат проверени. Проверките ще се извършват и на места за производство на риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, а също и пазари.

Проверяващите ще следят за наличието на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните инж. Иван Ласонин съветва потребителите, когато купуват прясна риба, да следят дали върху повърхността на рибата има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, припомня инж. Ласонин. Традиционно най-търсени са шаранът и амурът, като цената за празника не се очертава да е по-различна от тази през последните месеци. Масово цената за килограм шаран е 8.50 лева. Изключение има по големите хранителни вериги. „Колкото по-голяма люспа, толкова по-голям берекет“, припомнят търговците.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)