Обсъдиха зимното почистване на Дунав мост

До средата на декември се очаква да се подпише споразумение за сътрудничество между областния управител на Русе Борислав Българинов и префекта на окръг Гюргево Анета Матей, което ще бъде насочено към предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка. Това бе дискутирано по време на провела се днес среща на Българинов и неговите заместници Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева с ръководствата на местни и държавни ведомства от северната ни съседка. Идеята е да се осигури безпроблемно функциониране на Дунав мост през настоящия зимен сезон. В двустранното споразумение ще бъдат уточнени още лицата и механизмите за координация на действията, касаещи безопасността на трафика по моста през настъпващите зимни месеци. Предвижда се при издаване на предупреждение за оранжев или червен код, институциите от Русе и Гюргево да се уведомяват взаимно в рамките на максимум 30 минути, а в случай на обявен жълт код максималното време за реакция да бъде до два астрономически часа. Идеята е по този начин да се предприемат възможно най-ефективните мерки, чрез които да не се допуска допълнително утежняване на пътната обстановка.

По време на срещите бяха обсъдени и част от мерките, които ще бъдат предприети за организиране на пропускателния режим на ГКПП „Дунав мост“ през настоящия зимен сезон. Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области. Припомняме, че тази година снегопочистването на Дунав мост ще се извършва от българска страна.

В срещите, които се проведоха по време на честванията в гр. Гюргево, посветени на 103-ата годишнината от Обединението на Румъния и техния Национален празник – 1-ви декември, участва и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Припомняме, че началото на тържествата бе дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва. Там областният управител и префектът на Гюргево Анета Матей положиха заедно венец и цветя пред монумента.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)