Близо 70 000 лева за обучения на деца и туризъм догодина

До края на 2022 г. русенски деца и младежи ще съберат полезни знания чрез обучения по иновативни методи, а интересът на туристите към Русе ще бъде провокиран от нови форми за представяне. Това ще стане с реализирането на одобрените 11 от общо 14 подадени проекта по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт Експрес“.

По инициатива на СНЦ „Ротари клуб „Русе“ в дунавския град ще заработи център за повишаване на функционалната грамотност при децата от 5 до 8 клас. Изявени експерти ще разработят и приложат методика за обучение на 150 деца с проблеми във функционалната грамотност.

Агенцията за развитие на човешките ресурси предлага решение на проблема с липсата на възможност младите хора да получават основни познания в сферата на креативните индустрии и да продължат успешно професионалното си образование. Чрез проекта „Креативност“ експертите ще дадат шанс на учениците безплатно да се запознаят с основите на разработката на игри, дигиталното рисуване и анимиране.

 

По инициатива на Сдружение „В света на иновациите“ в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ ще отвори врати академия за малки ученици по електрониката, програмиране и 3D моделиране. Децата ще се запознаят с механични и електронни компоненти на роботи и машини и ще навлязат от света на технологиите.

Минимум 750 русенски деца ще имат възможност да влязат в ролята на инженери и по иновативен начин да разберат как работят електричеството и електрониката в „Дворецът на децата на Еконт“. Проектът „Науката е върхът“ на Сдружение „Европейски инициативи без граници“ ще им предложи истинско STEM изживяване.

През лятната ваканция на 2022 г. децата от 6 до 11 години ще имат възможност да посещават Дигитално училище по природа в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Предвижда се в продължение на два месеца да бъдат сформирани тематични клубове: „Аз обичам биология“, „Млад химик“ и „Тайните на физиката“.  Чрез 3D микроскопи, виртуални очила, дигитални карти и специални тениски младите изследователи ще научат повече за микроорганизмите, растенията, животните, динозаврите и ще се разходят по морското дъно. Ще имат възможност да правят експерименти, сблъсквайки се за първи път с химическа лаборатория и произвеждайки сапун. Ще научат повече за богатството на кристалите, електричеството, климата и времето, вулканите и Космоса.

Чрез градинарство и пчеларство деца между 7 и 14 години ще имат възможност да учат природни науки, но и житейски уроци и ценности като доброта, търпение и отговорност. Идеята е на Сдружение „Европейски инициативи без граници“ и носи името „Детска бригада“. Проектът включва 20 практически събития, комбинирани по пчеларство и градинарство, които ще се проведат на хижа „Минзухар“.

Специално място в проектите по програма „Знание и растеж“ през 2022 г. има историята. По инициатива на Основно училище „Олимпи Панов“  в центъра на Русе ученици и членове на клуб „Традиция“ ще пресъздадат моменти от процеса срещу ръководителите на русенския бунт от 1887 г. Възстановката ще бъде съпроводена от изложба на оръжия, атрибути и военно облекло на армията в края на 19 век.  Проектът предвижда и ученическа кръгла маса на тема „Офицерският бунт през погледа на съвременния ученик“.

Седмокласници от две русенски училища ще бъдат предизвикани да съберат информация за известни и по-малко популярни факти и събития от историята на Русе в последните 200 години. Информацията ще послужи за изработване на образователни карти, които ще се представят и раздадат безвъзмездно на ученици от русенските училища. Идеята ще се реализира по проект „Знанието – мост от миналото към бъдещето“ на СНЦ „Развитие на социалния капитал“.

По идея на Регионалния исторически музей в Русе ще бъде създаден „Албумът Искович“, включващ дигитализирани визуални документи за историята на прочутия русенски бизнесмен Алберт Искович. 

С проекта „Открий Русе“ сдружение „Градоред“  ще продължи популяризирането на наследството на Русе. За целта ще бъдат поканени шестима инфлуенсъри от сферата на пътуванията и приключенията, с които ще представят историята на Русе от първо лице.

В рамките на програма „Знание и растеж“ ще бъде реализирана и съвместна инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“, „Общински транспорт”, „Еконт Експрес“ и Държавен архив – Русе. Тя носи името „Пътувай в историята“ и предвижда на всеки от новите електробуси и тролейбуси  да бъдат поставени двустранни QR кодове. Всеки пътуващ ще има възможност да сканира QR кода с таблет или мобилен телефон, след което ще се зарежда страница със информация и снимки за известна личност, свързана с Русе. 

За реализирането на 11-те проекта ще бъдат отпуснати 67 452, 68 лв.

Те бяха одобрени от комисия в състав: Златомира Стефанова –председател на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Енчо Енчев – член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Десислава Евгениева – член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Елена Минкова – изпълнителен директор в Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“; Венцислава Николова – ръководител подбор и развитие на човешките ресурси в „Еконт Експрес“.

Повече за класирането на проектите по програма “Знание и растеж“ за 2022 година можете да научите на http://free-spirit-city.eu/ .



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов