Академик Карталов с почетна грамота от Русе

Животът

30-11-2021, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Област Русе продължава да се топи

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов бе отличен с почетна грамота за цялостен принос в развитието на културата и оперната дейност от областния управител на Русе Борислав Българинов. Това се случи при посещението на именития режисьор, оперен мениджър и педагог в Областна администрация – Русе. По време на срещата, в която участваха и двамата заместник областни управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, бяха обсъдени възможностите за поставяне на нови постановки пред русенската публика. Целта е да се представят непознати до момента спектакли, като се прокрадна идеята те да бъдат играни по поречието на река Русенски Лом. Припомняме, че академик Карталов е бил директор и режисьор на Оперния театър в крайдунавския град в периода 1982 – 1986-а и до ден днешен е оставил ярка следа в културното развитие на града.

В края на срещата академик Карталов представи пред Българинов и най-новата си книга „Моят Вагнер със Софийската опера“. Тя често бива определяна като хроника на едно духовно приключение, което представя непоколебимата воля и несекващото творческо вдъхновение на академик Карталов. За множество световни музикални критици, диригенти и композитори Вагнеровите постановки се приемат за един нов златен период за Софийската опера. Академик Карталов получи от областния управител и сребърен плакет на ключ сол, символ на музиката, хармонията и съзвучието.

На срещата присъстваха също член-кореспондент Иван Гранитски, както и известният немски музикален критик д-р Клаус Биланд. Иван Гранитски също бе удостоен с грамота за работата си, посветена на съхраняването на българския дух и получи от областния управител фигура на орел, олицетворение на свободата, силата и просветлението. Българинов изказа благодарност и на д-р Клаус Биланд за приноса му в развитието на европейското сътрудничество и интеграция, обмена на творчески идеи и популяризирането на изкуството.

Борислав Българинов поздрави и известния русенски фотограф Евгени Станимиров, направил уникални по рода си кадри на множество оперни спектакли.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов