Представиха изследване, посветено на русенските военни части

Десет десоткласници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе представиха историческо проучване, свързано с дейностите на русенските военни части през Втората световна война. Сред официалните гости на събитието бе и заместник областният управител д-р Стефка Караколева. „Изключително съм щастлива да видя знаещи и можещи хора като Вас, които вдъхновяват младите и събуждат любопитството в тях. Да бъдеш учител е въпрос на чест и призвание. Вярвам, че с вашия екип възпитавате русенските деца да бъдат истински смели и достойни хора, които категорично да следват принципите си. Продължавайте в същия дух!“ – с тези думи заместник областният управител се обърна към директора на училището Искра Иванова, както и към ръководителите на проекта. Тя връчи и поздравителен адрес на Искра Иванова от името на областния управител Борислав Българинов. Заместник областният управител пожела на учениците здраве, нови идеи и винаги да търсят истината. „Сигурна съм, че в бъдеще ще постигнете симбиоза между различни предметни области и така ще преоткриете света по един необикновен начин.“, каза д-р Караколева.

Проучването е в рамките на 43 страници, като то е базирано на три албума. Два от тях се съхраняват в местния отдел „Държавен архив“, а другият в Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Последният е бил притежание на командира на Пети пехотен Дунавски полк полковник Васил Тодоров. Освен това са използвани още близо десет литературни източника, като в изследването са участвали и още шестнайсет ученици от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в крайдунавския град. Анализираните периоди включват влизането на българските войски в Южна Добруджа след подписването на Крайовската спогодба през 1940 година, участието на Дунавската дивизия на Прикривающия фронт през 1943-а, както и военните действия в периода май – декември 1944-а.

Изследването, което освен кратка книга представя и 10 табла, е част от заключителните събития по реализацията на проект, осъществен по програма „Знание и растеж“ на фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на „Еконт експрес“ ООД. Поздравителни адреси бяха изпратени също от кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Проектът е осъществен под ръководството на учителите по история Николай Чакъров и Венцислав Ралчев. Консултант-обучител по дигитализацията на архивните документи е била д-р Надежда Цветкова, която е главен експерт в отдел „Държавен архив“. Консултант пък по военна история и подготовка за печат е бил о.з. майор Евгени Алексиев от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. На събитието присъстваха още представители на Военния клуб в Русе, както и Таня Великова, която е Началник на отдел „Държавен архив“. Всички присъстващи изразиха задоволството си от участието в проекта и отличното сътрудничество между институциите и училищата. Младежите пък споделиха, че най-ценният урок, който са получили по време на участието си в изследването, е как да работят в екип и да бъдат един отбор.

В скоро време подобно представяне се очаква да бъде направено и в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)