Образование и религия обсъдиха на работна среща главния мюфтия и зам.областния управител

Животът

29-11-2021, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вегани протестираха пред Главното мюфтийство

Стипендии за деца и студенти отпускат от Главното мюфтийство в България. Това бе обсъдено на среща между заместник областния управител Синан Хебибов и районния мюфтия Юджел Хайредин. „Изправени сме пред нова реалност, в която все по-голямо значение имат единството и взаимното уважение. Трябва да бъдем солидарни помежду си и да сме пример за останалите.“, каза Синан Хебибов. Двамата разговаряха за значението на образованието и необходимостта от подготвени кадри във всяка една сфера на обществения живот. Точно затова за поредна година от Мюсюлманското изповедание поощряват развитието на талантливи младежи. Освен за обучаващите се в Духовното училище в крайдунавския град, финансов стимул ще бъде даден и на студенти. Става дума за едногодишна стипендия в рамките на 100 лева месечно. До момента са кандидатствали над 20 студенти от Русенския университет, като до няколко седмици се очаква да се произнесе журито и стипендии да бъдат отпуснати на около десетима от подалите заявление. При подбора на бъдещите стипендианти религията и етносът няма да се вземат под внимание. Така от Главното мюфтийство целят да покажат значението на разбирателството и толерантността във всяко общество. Най-голяма тежест при подбора на стипендиантите ще бъде дадена на постиженията им във висшето образование.

Стипендии ще бъдат дадени и на деца, останали сираци. Тук отново вероизповеданието им няма да е сред критериите за подбор. Всяко дете, останало без родител, ще може да получи по 60 лева месечна стипендия, като най-вероятно през тази година средства ще бъдат отпуснати за над 350 деца в цялата страна. Припомняме, че в началото на кампанията през 2013-а са били подкрепени едва седем деца. Така само за 14 години хуманитарната насоченост на Главното мюфтийство в тази сфера се е увеличила над 50 пъти. От началото на 2019 година размерът на месечната помощ, която получават децата, беше увеличен от 50.00 на 60.00 лева. Така годишната социална издръжка на едно дете от страна на Мюсюлманско изповедание в България възлиза на сумата от 720.00 лева. Както всяка година най-голям принос за събирането на необходимите средства за подпомагането на децата без родители има именно Националната кампания „Седмица на сираците“. Тази година тя се проведе в периода 22 – 28 ноември. „Най-важното ни задължение като мюсюлмани е да закриляме сираците от нанасяне на вреди върху тяхното имущество. На второ място е оказването на финансова помощ, а на трето място идва задължението за оказване на морална подкрепа на децата без родители. Нека подкрепим децата без родители спрямо възможностите си.“, заяви районният мюфтия Юджел Хайредин.

По време на срещата двамата със заместник областния управител Синан Хебибов обсъдиха и други въпроси, касаещи проповядването на исляма. Водещо място сред тях зае недостигът на имами както в региона, така и на повечето места в цялата страна. Именно поради тази причина се предвижда на есен догодина да се проведе едногодишен интензивен курс за имами в Духовното училище в Русе. Най-голям недостиг на имами в региона се очертава в населените места от общините Две могили, Ценово и Бяла. Сред любопитните факти е, че в региона има 36 джамии, а в 43 населени места от Русенско има мюсюлмански общности.

Срещата завърши с посещение на Джамията „Саид Паша“, която е построена още през далечната 1839 година и до днешен продължава да е отворена за богомолци. Предвижда се в непосредствена близост до емблематичната сграда, която е и паметник на културата от местно значение, да бъде построен и пансион за учениците в Духовното училище, идващи от други места на страната. Такива училища има само на още две места в България – в Шумен и Момчилград.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)