Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места, като част от борбата с рака

Новините

27-11-2021, 18:20

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите-членки на Европейския съюз, като част от борбата с онкологичните заболявания, предлага евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков. Той направи предложението по време на организираната от него онлайн конференция „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“.

„В Европейския план за борба с рака има четири елемента, които са от изключително значение за крайния успех. Профилактика, ранно откриване, равен достъп до диагностика и подобряване качеството на живот на пациентите с рак и преживелите това заболяване. Като инициатива, която е свързана с всеки един от тези основни елементи на Плана, предложих създаване на „мобилни екипи“, които могат да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите-членки и се надявам тази идея да бъде приета в заключителния документ. Това е проблем, който касае цяла Европа“ обясни Слабаков.

Както е известно, Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за борба с рака, създадена от Европейския парламент вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните 20 години. Нейната цел е да проучи детайлно темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата ѝ по мерките, описани в План за борба с рака до 2030 г., публикуван в началото на годината.

„Европейският план за борба с рака е политически ангажимент. Затова с него се занимават не само изтъкнати лекари и здравни експерти, но и членове на Европейския парламент. Голямата цел е да се „обърне“ тенденцията на непрекъснатото увеличаване на раковите заболявания. През 2020 година 2,7 млн. души в ЕС са чули диагнозата „рак“, а други 1,3 млн. души са починали в резултат на болестта. Ако не предприемем бързи и решителни действия, случаите на ракови заболявания ще нараснат с 24% до 2035 г. и ракът ще стане водещата причина за смърт в Европейския съюз“, категоричен е българският евродепутат.

Слабаков обърна внимание на факта, че според статистиката, в България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 човека през 1995 година до на над 250 случая през 2018. У нас шансът за оцеляване след повечето ракови болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС, заедно с други държави от Източна Европа.

„Ако Европа работи обединено и добре, е възможно смъртността да се намали с 40%. На първо място трябва да са профилактиката, ранното диагностициране, грижата за собственото здраве. Много важно е подобряването на качеството на живот на пациента. Ако обгрижването и психологическата работа започнат от самото начало, шансовете за добър резултат са много по-големи. Важно е да се създаде равенство по отношение на работата в цяла Европа“, каза евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти и докладчик в сянка за ЕКР на Доклада относно Плана на ЕС Пиетро Фиоки.

В конференцията участват още Йоанна Копчинска - заместник-председател на Специалната комисия за борба с рака за ЕКР, Долорс Монсерат (Европейска народна партия) - докладчик на Европейския парламент относно Стратегията на ЕС за фармацевтичната индустрия и лекарствата, проф. д-р Добрин Константинов – Началник на Клиника по детска кли­­нична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ (София), доц. д-р Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по ме­ди­цин­ска онкология към УМБАЛ „Сърце и мозък“ (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и множество именити български специалисти в областта на борбата с онкологичните заболявания. Специален гост е Ивана Катанео - заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Конференцията „Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве“ е последното събитие преди финализирането на доклада към Европейската комисия. След приключване на дискусиите, докладчик на Европейския парламент за Плана на ЕС за борба с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще публикува текст, като измененията ще бъдат гласувани в Специалната комисия в началото на декември 2021 г. След това утвърденият доклад ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент в началото на 2022 г. за финално гласуване. Ако бъде приет, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е официалната позиция на Европейския парламент по темата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)