BIOHUNTING - засаждане на семена с ловни патрони, е големият победител в конкурса „Младежи с екомисия“

Димитър Попов, Ерин Сабриева и Момчил Христов от МГ „Баба Тонка“, които демонстрираха възможността ловни патрони да послужат за появата на нова растителност в обезлесени места, са победителите в регионалния конкурс „Младежи с екомисия“. Освен грамоти и парични награди от по 150 лв. на участник, екипът получи и 4500 лв., за да реализира идеята си на практика през следващата година.

Победителите бяха наградени на официална церемония пред Доходно здание от заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова и Енчо Енчев. Те поздравиха участниците за креативните идеи, усилията и стремежа им да помогнат за опазването на околната среда.

Освен първото място, бяха присъдени и две втори места. Ивайло Токусчиев, Десислава Георгиева, Елизабет Чолакова, Йоанна Костадинова и Анелия Николова от ПГИУ „Елиас Канети“ бяха класирани за проекта им „Градината на мечтите“. Те получиха парични награди от по 100 лв. и грамоти за идеята си, с която представят една невероятна цветна приказка.

На второ място с парична награда от по 100 лв. бяха класирани и Ивайла Баева, Мария Йолова, Мирая Гешева, Надежда Туркова и Стела Станчева от АГ „Гео Милев“, за проекта им, свързан с производството на брашно от обелки от ябълки.

Раздадени бяха и поощрителни награди - грамота и дръвче за засаждане на 18-годишния Александър Петранов за проекта му „Принципно ново дезодориращо средство“, на най-малките участници в конкурса-седмокласниците Камелия Стоянова, Венцислав Георгиев от ОУ „Олимпи Панов“ за проекта им „Зелена игра“ и Александър Кунев и Генчо Панайотов от ПГ по туризъм за „Проект за събиране на използвано олио с цел рециклиране“. Освен грамоти и дръвче Александър и Генчо ще получат помощ от фирми, за да успеят да реализират идеята си на практика.

„Младежи с екомисия“ се организира за първа година от Фондация "Русе - град на свободния дух" и локомотивният завод на Русе "Експрес Сервиз".  Официални гости на награждаването бяха управителят на фирмата Цветелин Колев и началникът на отдел „Екология“ в Община Русе  Радостина Вуцова.  Те, заедно с изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова, оценяваха постъпилите 6 проекта от  екипите на МГ „Баба Тонка“, АГ „Гео Милев“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, ОУ „Олимпи Панов“ и от един индивидуален участник - 18-годишният Александър Петранов.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"