Окончателно: 72% от русенци са подкрепили Радев-Йотова

Животът

22-11-2021, 10:15

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Социолог: Не сме имали избори с по-ниска активност

Ясни са резултатите в Русенско от провелия се вчера балотаж за президент и вицепрезидент. 100% от протоколите на секционните избирателни комисии са вече обработени, а след по-малко от няколко часа председателят на РИК Милена Хинкова заедно с членове на Районната избирателна комисия ще бъдат в ЦИК, където ще предадат протоколите от областта.

71.44% от излезлите да гласуват или 47 098 души са подкрепели, издигнатата от инициативен комитет, кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. 29 149 гласа по-малко събират Анастас Герджиков и Невяна Митева. За тях са гласували 17 949 жители на областта, което се равнява на подкрепа от 27.23%. 1.33% или 878 души от отишлите до урните са зачеркнали полето „Не подкрепям никого“.

Избирателната активност в областта е приблизително 32.24%. 66 040 души са упражнили правото си на вот от общо 204 854 можещи да гласуват. Борят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на секционните избирателни комисии е бил 202 578, като други 2 276 се е наложило да бъдат вписани в допълнителни страници на избирателните списъци, за да могат да упражнят правото си на вот. 3 532-ма са гласувалите с хартиени бюлетини, а машинно 62 508. Това означава, че 94.65% от всички гласували са гласували с машини. Действителните гласове са 65 925. Недействителните бюлетини са 108.

Припомняме, че до края на вчерашния изборен ден нямаше нито една жалба в РИК. Имало е само сигнали по телефона, но на всеки от тях е реагирано навреме. Не са отчетени и сериозни грешки при попълването на протоколите.

Само в една секция в Глоджево се наложи да се премине от машинно гласуване към такова на хартия. Причината са били повредени карти. Не е имало как дефектът да бъде отстранен от техниците и затова се е наложило да се гласува с хартиени бюлетини. В други две секции в Бяла пък е имало разменени машини, но още преди началото на изборния ден вчера са предприети необходимите действия и с приемо-предавателен протокол машините са били занесени в правилните секции, така че това по никакъв начин не е рефлектирало върху вота. Имало е запитвания за възможност за гласуване по настоящ адрес. В едно от населените места в областта кметът е стоял в близост до секционната избирателна комисия и е разговарял с хората, но веднага щом е бил помолен да се премести на друго място, той го е направил. Известни са и два случая, при които гласоподаватели са отказали да дадат разписката от машината на секционната избирателна комисия. Единият човек я е скъсал, а другият просто си я взел със себе си. Независимо от това вотът и на двамата ще се счита за валиден. Имало е и три – четири запитвания към РИК от хора, които са били в болнични заведения и не могат да гласуват по адресната си регистрация, защото са били в лечебно заведение.

На провелата се късно снощи пресконференция в залата, където се приемаха протоколите и се обработваха резултатите областният управител Борислав Българинов заяви, че има и два сигнала за нарушения на изборния процес. От Областната дирекция на МВР работят по двата случая, но на този етап те не очертават наличие на престъпление. Сигналите не са за купуване на гласове, а за други нарушения. Българинов изказа благодарност и на секционните избирателни комисии, застъпниците, както и на РИК. По негови думи от полицията и ДАНС са направили анализ на предходните нарушения и са установили къде има наличие на предпоставки за купуване на гласове. Като пример може да се посочи, че в някои секции са гласували около 300 човека за определена партия, а сега те са по около 15 – 20.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов