Отбелязахме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП, като през първите години се отбелязва само в Европа. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе се включват в отбелязването на Деня, като отправят призив към широката общественост за отговорно поведение на пътя, както от страна на водачите на моторни превозни средства, така и към пешеходците. „Последиците от неразумното поведение на пътя могат да бъдат ужасяващи! Редно е да се замислим преди да настъпим педала на газта или да предприемем рискова маневра. Животът трябва да бъде водеща ценност.“, каза областният управител Борислав Българинов. „Нека подходим със смирение пред страданието и болката на пострадалите при пътнотранспортни инциденти!“, допълни още той.

Днешният призив на кампанията звучи оптимистично: „Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!“

Основна цел на ООН е до 2030 година да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021-а. Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП-та, както по света така и у нас. Доказано е, че увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

От Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR – European Federation of Road Traffic Victims) е предоставен достъп до различни информационни и образователни материали, като всички те може да се използват безплатно и свободно при условие, че не се променят или премахват съществуващите лога. Те са достъпни на следния уеб адрес: https://worlddayofremembrance.org/#top.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов