Общественият съвет за култура с призив към държавата да подпомогне ремонта на русенската опера

Животът

21-11-2021, 09:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вижте площад "Стефан Стамболов“ след ремонта (Галерия)

Официално писмо с призив към държавните институции да подпомогнат с финансиране ремонта на Държавна опера - Русе подписаха днес членовете на Обществения съвет за култура. Заседанието на съвета беше свикано от зам.-кмета на Община Русе Енчо Енчев. На срещата присъстваха още кметът Пенчо Милков и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Катя Петрова.

За да бъде възстановена сградата на Русенската държавна опера, тя се нуждае от обстойно обследване, изготвяне на идеен и технически проект за цялостен ремонт, се казва в официалното изявление на членовете на Обществения съвет. Проектът предвижда укрепване на основите, изграждане на нов покрив в оригиналния му вид, цялостна реконструкция на сградата, в това число фоайета, гримьорни, складове, санитарни помещения, административна част, сцена и сценични пространства, включително сценична механизация, озвучаване и художествено осветление.

Русенските творци заслужават да имат своя възстановен храм на музиката, в който да творят и посрещат почитаемата публика, като тази сграда е емблема на града и символ на музикалната ни култура, дух и традиции, се казва още в писмото, адресирано до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на културата и председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Към настоящия момент е изготвен проект за изграждане на нов покрив над сценичния тракт и се очаква финансиране от МК за реализацията му. Средствата за проекта в размер на 300 хил. лв. са договорени след среща на заместник-кмета Енчо Енчев с министъра на културата и екипа му. Предвижда се и залагане на финансови средства към бюджета за 2022 г. за реализация на цялостния ремонт.

На срещата беше повдигнат и въпросът за ремонта на Художествената галерия, за който, по думите на кмета Пенчо Милков, продължават да се търсят средства по национални и международни програми.

В края на заседанието беше обсъден и културният календар за следващата година, в който до този момент са отбелязани над 85 предстоящи събития.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)