342 секции за изборите утре в Русенско

Животът

20-11-2021, 07:40

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отново започна административна подготовка за избори

Жителите на област Русе ще могат да упражнят правото си на вот на предстоящия в неделя балотаж за президент и вицепрезидент в общо 342 секции, като 324 от тях са стационарните. Това стана ясно от проведена по-рано през деня среща между областния управител Борислав Българинов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова. Най-много са в най-голямата община Русе – 210, а най-малко в Борово и Ценово – по 10. 23 са секциите в Бяла, 21 във Ветово, 18 в Иваново, 17 в Сливо поле и 15 в Две могили. В тази бройка обаче не влизат секциите, които ще бъдат разкрити в домове за възрастни хора, болници, ареста и други типове секции, като ковид. Подвижните секции за хора с увреждания са общо шест, като по две от тях са в Русе и Ветово и по една в Бяла и Ценово. Шест ще бъдат и ковид-секциите. Две от тях са подвижни и те ще са на територията на община Русе. Същевременно по една ковид-секция ще има в двете университетски болници „Канев“ и „Медика-Русе“, Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в беленската болница „Юлия Вревска“. Отново шест секции ще има и в част от социалните институции. Става дума за т.нар. допълнителни секции, които са в ареста, болниците „Канев“, „Медика“ и „Юлия Вревска“, а също и в Центъра за психично здраве в Русе и Държавната психиатрична болница в Бяла.

Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. На практика в общо 50 секции в региона ще се гласува с хартиени бюлетини. В тази борйка влизат подвижните секции, както и тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация. На 48 места в Русенско ще има по две машини в секция. Две от тях са в град Бяла, едно в Две могили и по едно в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Същевременно вече бяха разпределени и 209 000 бюлетините, които са предвидени за балотажа за президент и вицепрезидент тази неделя. Те подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Машините се очаква да бъдат докарани довечера в Русе. Идеята е те да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в следобедните часове през утрешния ден заедно с другите материали. И към момента продължава разпределянето на част от изборните книжа в общините в региона. С дейността се занимава екип от Областна администрация – Русе, под ръководството на главния секретар Симеон Иванов.

Данните на Районната избирателна комисия сочат още, че очакваният брой гласоподаватели в региона е малко над 203 000. За всички секционни избирателни комисии са осигурени ръкавици, предпазни маски и дезинфектанти. Точната бройка на избирателите ще стана ясна в изборния ден.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"