Русенски Митрополит Наум: Християнинът трябва да упражни своето право да гласува

"Християнинът трябва да упражни своето право, защото то е също част от неговия живот, от неговия избор, от неговата отговорност". Това призова Русенският Митрополит Наум в обръщение към миряните. По думите му, живеем в сложно време. Често говорим за свободата, която Бог е дал на човека и за правото на избор – пандемията особено силно актуализира тази реторика. Но когато стане въпрос за светски избори, тогава някои християни са инертни и смятат, че това не ги касае и не отиват да гласуват. Те смятат, че щом са част от Христовата Църква, това е достатъчно за тях и не е нужно да се ангажират с подобни начинания и обществени каузи. Това обаче може да се тълкува и като отказ от свободна воля, защото ние живеем в държава с правила и закони, а законът ни дава право на глас. Християнинът трябва да упражни това свое право, защото то е също част от неговия живот, от неговия избор, от неговата отговорност. Християните живеят в този живот – тук и сега, затова всичко, което се случва в него, пряко засяга и тях. Техният глас е важен, защото те са част от цялата обществено-политическа система, в която живеем", пише Митрополит Наум.
Той допълва, че е дълг и отговорност на всеки християнин да гласува и да избира своите светски водачи, които да бъдат отговорни към народа си. "И понеже атеизмът отдавна е факт, ако тези водачи не са вярващи, поне не трябва да бъдат богоборци. 
Свободата не е само дар, тя е и отговорност. А християнинът освен, че е свободен човек и има право на избор, трябва да понесе и отговорността за него. Как ще живееш - добре или зле, зависи от твоя избор, от твоята съвест и добродетел", казва още дядо Наум. 
"Отказът от гласуване е отказ от правото на свобода и отговорност, а този, който не гласува, се лишава от правото си дори да бъде недоволен от лошите дела на своите водачи, ако те започнат да вършат такива. Човекът е създаден от Твореца така, че постоянно да прави някакъв избор и целият ни живот е низ от различни избори. Затова не бива да се отказваме от този дар", се казва още в обръщението, което завършва с думите: Съединението прави силата!


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов