Как ще гласуваме на балотажа?

Ясни са правилата за машинно гласуване на предстоящия балотаж в неделя за президент и вицепрезидент. Този път няма да се организира демонстрационно пробно гласуване, но за сметка на това всеки може да се упражни на симулатора на ЦИК. Той е достъпен на следния уеб адрес: https://www.cik.bg/suemg_21.11.2021/, като на него е показана действителната бюлетина за вота в неделя. Електронната бюлетина ще е само с една страница. Освен имената на двете кандидат-президентски двойки ще съществува и опцията „не подкрепям никого“. След като избирателят посочи за кого иска да гласува ще може да прегледа вота си и да нанесе евентуална корекция на направения избор. При потвърждаване на вота машината ще отпечата разписка, която ще трябва да бъде сгъната с текста навътре и пусната в непрозрачна урна. Двете кандидат-президентски двойки запазват номерата си от първия тур в бюлетината.

По-късно през деня се очаква да пристигнат и бюлетините за изборите в неделя. В момента екип от Областна администрация – Русе заедно с представители на Районната избирателна комисия се намира в Плевен, откъдето бюлетините ще бъдат доставени в Русе. Това е предвидено да се случи около 11.00 часа. Хартиените бюлетини са предвидени за подсигуряване вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Припомняме, че на изборите на 14 ноември общо три машини дефектираха в областта. Поради повредата на две от тях в съответните секции се премина към гласуване с бюлетини. Ставаше дума за секция 38, намираща се във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, както и 182 секция, която се помещава в бившето училище в Басарбово. Оказва се, че повреда е имало и при трета машина. Тя е била в секция в Центъра за специална образователна подкрепа, но там се е гласувало с две машини и затова не е имало необходимост да се премине към гласуване на хартия. Избирателите са използвали само едната машина. Всички повредени устройства ще бъдат ремонтирани от фирмата-доставчик.

Всички, които са подали заявления за гласуване като лица с трайни увреждания не трябва да подават наново документи. Служебно ще бъдат издадени такива списъци и тези лица ще могат да гласуват със същите подвижни секции. Нещата стоят по същия начин и за поставените под карантина. Ново заявление ще трябва да подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември. Препоръката е тези заявление да се подават директно в общинските администрации, а не в Централната избирателна комисия, за да се намали максимално времето за обработка на заявленията.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов