Подготовката за балотажа в Русенско е в ход

Започна подготовката в Русенско за предстоящия в неделя балотаж за президент и вицепрезидент на Република България. Ръководството на Областната администрация сформира специализиран екип, който да се занимава приоритетно с изборите на 21 ноември. Борислав Българинов е категоричен, че отново се предприемат всички необходими мерки за пресичане на опитите за търговия с гласове. „Този път нещата трябва да се случат в изключително кратки срокове и това е сериозно изпитание пред екипа на институцията, която ръководя. Сигурен съм обаче, че те отново ще демонстрират отличните си професионални умения.“, коментира още Българинов.

Утре около 11.00 часа трябва да пристигнат 209 000 бюлетини, които ще са предназначени за секциите, където няма да се гласува с машини. Става дума за около не повече от 50 такива, както и в случай на дефект на някое от електронните устройства. Броят на бюлетините подсигурява вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Самите машини се очаква да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в следобедните часове заедно с другите материали. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата. Този път не се очертава да има пробно машинно гласуване. Секциите се очаква да останат 342, но на този етап е сигурен само броят на стационарните. На предходните избори 2 в 1 те бяха 324, като тази неделя ще бъдат отново толкова. Още не е ясно колко ще са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. Отново в 292 секции в областта се предвижда машинен вот, като в 48 от секциите би трябвало да има по две машини. С по две машини ще се гласува в две секции в град Бяла, една в Две могили и по една в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 203 000 жители на областта, а за община Русе те са 144 616. Точната бройка ще стане ясна в деня на изборите.

Началото на изборния ден ще бъде отново 07.00 часа, а краят в 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Обработката на протоколите от изборния ден и отчитането на резултатите най-вероятно ще се състои отново в „ОЗК Арена“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов