Приключи изборният ден на територията на област Русе

Животът

14-11-2021, 22:24

Снимка:

Област Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Тези, които доведоха хаоса, сега трябва да правят политики (Видео)

Изборният ден премина нормално, във всички секции гласуването е приключило. Това беше обявено от председателя на Районната избирателна комисия в Русе Милена Хинкова. Областният управител Борислав Българинов допълни, че целият изборен процес е протекъл гладко и без напрежение. Жалбите също са били изключително малко. Той заяви, че е имало и сигнал за купуване на гласове, но той се е оказал фалшив. Болшинството от сигнали са от граждани и те са предимно свързани с неправилен избор още в началото на машинното гласуване и вместо да участват едновременно в двата вота, то те са успели да гласуват само за президент и вицепрезидент или за народни представители. Не е имало жалби от представители на политически сили, както и от кандидати за депутати. „Изборите в България станаха нещо като рутина. Това, което обаче правят през последните няколко месеца полицията в Русе и другите компетентни институции, създаде необходимото спокойствие, за да може днес изборният процес да премине нормално.“, коментира Българинов. Припомняме, че сред по-сериозните проблеми бе невъзможността на две места машините за гласуване да функционират нормално. Затова в две от общо 292 секции в региона с машинно гласуване се премина към вот на хартия. Става дума за секция 38, намираща се във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, както и 182 секция, която се помещава в бившето училище в Басарбово.

Колкото до края на изборния ден, то той е бил обявен малко по-късно, тъй като се е наложило да се изчакат двете подвижни ковид-секции на територията на община Русе. Въпреки това финалът на изборния ден е поставен в законово определения срок до 21.00 часа. Заявления за гласуване на поставени под карантина лица в подвижните ковид-секции е имало дори днес след 19.00 часа. Именно това е продиктувало лекото забавяне при обявяването на края на изборния ден. Общо над 80 лица под карантина в община Русе са се възползвали от тази възможност. Председателят на РИК Милена Хинкова увери, че никой, който е пожелал да гласува от карантинираните, не е бил върнат.

Имало е и един кандидат за народен представител в „ОЗК Арена“, който е искал да следи процеса по приемането на протоколи, но му е било обяснено, че няма как да гледа в документацията на РИК, тъй като тя съдържа лични данни.

От Районната избирателна комисия продължават да помагат на секционните избирателни комисии при попълването на протоколите. Очакванията на този етап са резултатите от днешния вот 2 в 1 да станат ясни утре по обед.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)