342 е окончателният брой на секциите в Русенско

Ясен е окончателният брой на избирателните секции в Русенско за предстоящия в неделя вот 2 в 1. Те ще бъдат общо 342, като 324 от тях са стационарните. Това стана ясно от проведена по-рано през деня среща между заместник областния управител Синан Хебибов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова. Най-много са в най-голямата община Русе – 210, а най-малко в Борово и Ценово – по 10. 23 са секциите в Бяла, 21 във Ветово, 18 в Иваново, 17 в Сливо поле и 15 в Две могили. В тази бройка обаче не влизат секциите, които ще бъдат разкрити в домове за възрастни хора, болници, ареста и други типове секции, като ковид. Подвижните секции за хора с увреждания са общо шест, като по две от тях са в Русе и Ветово и по една в Бяла и Ценово. Шест ще бъдат и ковид-секциите. Две от тях са подвижни и те ще са на територията на община Русе. Същевременно по една ковид-секция ще има в двете университетски болници „Канев“ и „Медика-Русе“, Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в беленската болница „Юлия Вревска“. Отново шест секции ще има и в част от социалните институции. Става дума за ареста, болниците „Канев“, „Медика“ и „Юлия Вревска“, а също и в Центъра за психично здраве в Русе и Държавната психиатрична болница в Бяла.

Припомняме, че изборите тази неделя ще се проведат изцяло машинно в секциите с над 300 избиратели. Хартиените бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, а в останалите само при възникване на проблем с електронните устройства. На практика в общо 50 секции в региона ще се гласува с хартиени бюлетини. В подвижните секции, както и в тези за избиратели поставени под задължителна карантина или изолация, ако има такива, ще се гласува с хартиени бюлетини. На 48 места в Русенско ще има по две машини в секция. Две от тях са в град Бяла, едно в Две могили и по едно в ценовските села Долна Студена и Новград. Секциите с по две машини в община Русе ще са 43. Същевременно вече бяха разпределени и 418 000 бюлетини. 209 000 от тях са предвидени за редовните избори за президент и вицепрезидент. Също толкова са предвидени и за извънредните избори за народно събрание. На практика доставените бюлетини подсигуряват вота на 100% във всички секции, където ще се гласува машинно и на 110% в останалите. Машините се очаква да бъдат докарани в Русе в събота. Идеята е те да бъдат доставени в секционните избирателни комисии в следобедните часове заедно с другите материали.

Данните на Районната избирателна комисия сочат още, че очакваният брой гласоподаватели в региона е 204 831, а за община Русе 147 687. Точната бройка ще стане ясна в деня на вота. Интересен факт е, че членовете на секционни избирателни комисии са общо 2 890. За всички секционни избирателни комисии са осигурени ръкавици, предпазни маски и дезинфектанти, като самите машини ще се почистват няколко пъти през деня.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен