Паметникът на Левски бе официално дарен на русенци

Днес инициативният комитет, с чиято помощ бе издигнат паметникът на Васил Левски в Русе, и кметът Пенчо Милков подписаха договор за дарение на монумента към общината.

„Делото ви заслужава уважение, защото независимо от всички трудности, промените в политическата обстановка и техническите подробности за самия паметник, вие го започнахте и доведохте до край“, каза кметът Пенчо Милков.

Според него подобно обединение е отличен пример за русенци как да се борят неотклонно за своите общи каузи.

„Това е сериозно усилие, което продължи години. Признателни сме не само към хората от инициативния комитет, но и към всички русенци – няколкостотин човека, които се включиха с дарения“, каза председателят Искрен Веселинов.

Той разказа, че от комитета са настоявали да направят съпричастни колкото се може повече граждани, макар че от самото начало е бил открит голям спонсор, който да реализира цялостно идеята.

„След даряването на паметника на Община Русе „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ ще бъде ликвидирано, а копие от договора за дарение ще бъде предадено на Държавен архив-Русе“, разказа председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който също е член на инициативния комитет.

Паметникът на Васил Левски бе открит на 11 септември 2020 г. в Парка на възрожденците след 20-годишно очакване от русенци.

Проектът за него е дело на русенския скулптор Даниел Кънчев. В дарителската кампания се включиха много фирми и граждани, а Община Русе пое проектирането и подкрепи изграждането му със 40 хил. лв.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"