Близо 1300 души от Русенско вече са гласували пробно

Тестовото машинно гласуване в Русенско за предстоящия в неделя вот 2 в 1 продължава. Вече близо 1 300 души от региона са се възползвали от възможността за демо гласуване. Това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител Синан Хебибов и председателя на Районната избирателна комисия Милена Хинкова. „На третите избори за тази година машинното гласуване се очаква да премине без затруднения за избирателите, въпреки че вотът е две в едно.“, коментира Хинкова. От своя страна Хебибов подчерта значението на добре организираната информационна кампания между двете институции и заяви, че продължават съвместните действия. Днес пробните устройства са във Ветово, а от Районната избирателна комисия уверяват, че до петък включително всеки може да се упражни на място в РИК. По-голямата част от хората не изпитват затруднения при гласуването, но предпочитат да са наясно с процеса преди да отидат до секциите. Създадена е и организация при желание от страна на групи от граждани някое от шестте демо устройства да бъде предоставено, като обученията ще се провеждат от членове на Районната избирателна комисия. Болшинството от участвалите в демо вота споделят, че предпочитат да гласуват с машина отколкото с хартиена бюлетина, тъй като всичко става много по-бързо, а освен това се спестява неудобството и от разгъване на понякога внушителни бюлетини, надхвърлящи два метра. Средно машинният вот не отнема повече от минута – минута и половина максимум.

Утре предстои провеждането на онлайн обучение на членовете на секционните избирателни комисии. То ще бъде водено от РИК, а сред темите, които ще бъдат обсъдени са подготовката на помещенията за изборите, получаването на изборните книжа, бюлетините и машините, както и попълването на протоколите.

По-късно през деня очаквайте допълнителна информация относно броя на секциите за предстоящия в неделя вот.

Всеки може да се запознае с кратък видео материал относно машинното гласуване на уеб сайта на ЦИК. Видеото е достъпно чрез следния линк: https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/machine_voting. Демо симулаторът пък е достъпен тук: https://www.cik.bg/suemg_14.11.2021/.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен