Ротари клуб засади 40 дръвчета на Кея

40 дръвчета от вида шестил, по-познат като млечен явор, бяха засадени днес по протежение на русенския кей. Инициативата е на Ротари клуб „Русе“, като началото бе дадено в отсечка от около 350 метра в непосредствена близост до Националния музей на транспорта. Към начинанието се присъединиха заместник областният управител Синан Хебибов и синът му Берк, който е първокласник в ОУ „Отец Паисий“. Всъщност най-важната роля бе поверена на Берк, който осинови едно от дръвчетата и обеща в следващите три години да се грижи непрестанно за него. Такъв е и апелът на организаторите към всички участници. Те поемат ангажимента в следващите няколко години да полагат необходимите грижи за дърветата и особено в най-големите жеги да ги поливат постоянно. Ако се наложи, от Ротари клуба ще напомнят на осиновителите за дадената дума. На този етап проявилите интерес към това да полагат грижи за вече засадените дървета са над 100 човека, като сред тях има и цели класове. Хебибов отправи специални пооздравелия към присъстващите, като им пожела здраве, късмет, както и винаги да се стремят да бъдат пример за по-младите. „Приветствам Ви за реализирането на поредното благородно начинание! Уверен съм, че заедно ще продължим да превръщаме Русе и региона в едно още по-красиво и приятно за живот място!

С настоящото искам да засвидетелствам категоричната си подкрепа в осъществяването на съвместни дейности, посветени на добруването на областта! Благодаря ви!“, допълни още заместник областният управител и заяви, че е крайно време да покажем по-голяма отговорност към околната среда и най-вече към климата. „Нека възстановим природата за поколенията след нас.“, коментира Хебибов и връчи поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов на президента на Ротари клуб „Русе“ Венелин Молнар.

Дърветата са взети буквално преди ден от разсадник, като те са една от четирите препоръчани опции от „Паркстрой“. „Идеята започна с обезлесяването на кея покрай неговия ремонт и нашето желание е да върнем зеленината в тази зона.“, коментира Молнар, който сподели, че инициативата се е реализирала след сложни административни процедури, гарантиращи обаче спазването на изискванията, свързани с градската среда и избора на видовете. Целта е да се облагороди целият район, като поетапно се засадят над 200 дръвчета. Има и идеи за монтиране на пейки, както и за възобновяване пешеходните връзки между кея и любимия за отдих на русенци Парк на младежта. Още от следващата година ще се работи и по една доста смела идея. Става дума за изписване на послание с графити на същото място, което да бъде видимо от Гугъл. Със сигурност начинанието няма да е лесно, тъй като надписът, с който Русе ще поздрави света, ще бъде на терен с дължина от около 2 километра и ширина 10 метра. По този начин се цели младите да могат да изразят себе си в една обща концепция.

Сред другите основни проекти, по които работят ротарианците в крайдунавския град, е изграждането на кабинет и оригинална методика за борба с функционалната неграмотност при ученици. Това е продиктувано от лошите резултати на родните ученици от международния тест PISA. Оказва се, че един от най-съществените проблеми при учениците е, че не могат да анализират, систематизират или създават текст. Обмисля се създаването на специализиран кабинет в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, където учениците ще могат да решават тестове и да се обучават по напълно нова и различна методика. Другият проект, по който се работи активно, е насочен към преодоляване на глобалния проблем, свързан с достъпа до достоверна информация. „За все повече млади хора отсяването на вярна от невярна информация става все по-трудно. Наблюдава се липса на критично мислене и четене.“, заяви още Молнар. Според него това е и един вид борба с радикализацията в обществото, а самият проект ще е насочен към децата между 11 и 14-годишна възраст.

В днешната инициатива участва и кметът на община Русе Пенчо Милков, който също поздрави организаторите и участниците.

 

 

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)