Българският трибагреник гордо се вее над Долна Студена

Една от мечтите на кмета на Долна Студена Николай Стойчев вече се  превърна в реалност. На най-високата точка в района около селото се развява българското знаме. Пилонът е с височина от девет метра и при добро време трибагреникът се вижда от километри. Площадката е до ръба на почти отвесна няколко десетки метра скала, надвиснала над едни от най-живописните меандри на река Янтра. „Местността е едно от любимите места за отдих не само за жителите и гостите на Долна Студена, но и от съседни населени места. Тук се наблюдават едни от най-красивите залези, които влизат като неразделна част във фотосесиите на много хора. При ясно време се виждат не само съседните села и живописните завои на река Янтра, но и билата на върховете на Стара планина. Районът придобива все по-голяма популярност в социалните мрежи“, разказва кметът.

Площадката със знамето се намира в местността „Марзана“, разположена на около 1200 метра надморска височина. Легендите разказват, че именно тук е било основано селото. В древността хората са избрали високия бряг, за да се предпазят от наводнения. И сега при обработка на земеделските площи се откриват останки от глинени съдове. До зоната за отдих може да се стигне по стъпала, които започват от бреговете на Янтра, и по добре поддържан черен път. През района преминава и една от екопътеките за любителите на пешеходния туризъм. На брега на Янтра се намира един от биваците за туристически каяци по поречието на реката, изграден по трансграничен проект.

„Всеки, който преминава през района, може да види знамето. Със сигурност чувството му за национална гордост в такъв момент ще придобие нови измерения. Това е послание и към младите поколения да пазят българския дух“, допълва Николай Стойчев. По неговите думи през пролетта на следващата година ще се монтират пейки и съоръжения за безопасност, така че районът да се превърне в привлекателно място за любителите на природата от цялата страна.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов