Наградени литературни и художествени творби на изявени русенчета събраха в алманах

В седмицата на 1-ви ноември – Ден на народните будители,  Общинският детски център за култура и изкуство представя излизането от печат на литературно-художествения алманах „Светът е цветен за всички детски очи“. Инициативата е осъществена по проект, подкрепен по Програма „Култура“ на Община Русе, за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата за 2021 г.

Изданието включва най-добрите творби на младите автори, носители на І, ІІ и ІІІ награда в отделните раздели и възрастови групи, както и на специалната и на двете големи награди от ХІІІ Национален конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ`2020. В него ще бъдат поместени и отличените рисунки и илюстрации на малки и по-големи художници от цяла България, участвали във ІІ Национален конкурс за детска рисунка  и илюстрация „Светът е цветен за всички детски очи“ , Русе 2021. Конкурсите развиват таланта и провокират творческото въображение на деца и младежи от цялата страна да творят и да се изявяват в раздели като „Литература“ и  „Журналистика“, „Рисунка“ и „Илюстрация“. Творбите на учениците, включени в алманаха, са посветени на 100-годишнината от рождението на Джани Родари, на 140-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков, на 125-ата годишнина от рождението на Гео Милев и др.

 Целта е сборникът да възпита у децата и младежите ценности като родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, етническа толерантност, отговорност, усет към изящното и да допринесе за духовното развитие както на учениците от различните възрастови групи, така и на по-възрастните хора с интерес към изявите на младото поколение в областта на художественото слово и на изобразителното изкуство.

Талантът на отличените участници и в двата конкурса е оценен от компетентни журита, които дават посока за тяхното бъдещо развитие в различни области на изкуството и литературата. Председател на журито на ХІІІ Национален конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – РУСЕ`2020 е Нели Пигулева – поетеса, редактор и журналист във в. „Утро“, а председател на журито на ІІ Национален конкурс за детска рисунка и илюстрация „Светът е цветен за всички детски очи“ - РУСЕ`2021 е художничката Мая Кубратова – изявен скулптор и преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.

Сборникът ще бъде изпратен на всички наградени от тазгодишното издание на Националния конкурс „Стоян Михайловски“, който е посветен на 165 г. от рождението на патрона на конкурса и автор на химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени!“, написан в русенската мъжка гимназия.

Голяма част от изданието ще бъде дарена на библиотеки и училища, читалища, общински детски центрове в страната и на Детския отдел на РБ „Любен Каравелов“ – Русе.

Конкурсите са в Националния календар на Министерството на културата и са подкрепени от РУО – Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов