Разчистват терена на бъдещата фериботна площадка

От средата на този декември ще започнат същинските дейности по рехабилитация на сградния фонд и инфраструктурата в района на бъдещата фериботна площадка. Това стана ясно от проведен оглед на място от областния управител Борислав Българинов. На ро-ро терминала той се срещна с изпълнителния директор на Пристанищния комплекс Петър Драгошинов, заместник-генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Николай Найденов, както и с директора на Клон – териториално поделение „Пристанище Русе“ инж. Стоян Христов. От проведените разговори стана ясно, че най-късно от 15 декември би трябвало да започне ремонтът на сградите, като те ще бъдат пребоядисани и изцяло оборудвани, така че да отговарят на необходимите европейски изисквания за работа на специализираните служби по граничен и митнически контрол. До две седмици ще бъде изготвена и детайлна количествено-стойноста сметка, която ще даде по-голяма конкретика относно средствата, които трябва да бъдат заделени от бюджета на всяка от институциите. В плана за рехабилитация на района са предвидени и дейности, свързани с възобновяване на необходимите комуникационни канали. В целия район ще бъдат разположени и камери от най-висок клас, които ще гарантират сигурността на превозвачите и работещите в района. Ще се следи и за предотвратяване трафика на нелегални мигранти. Ще бъде изградена и постоянна онлайн връзка между всички държавни агенции, работещи на терен там. Осветлението пък се предвижда да е изцяло LED-базирано. Старата метална козирка на пункта също ще бъде изцяло реновирана.

На територията на бившия ро-ро терминал ще бъде изграден и кантар за тежкотоварните автомобили. Ще се мисли и за осигуряването на необходимите условия за изчакване от страна на шофьорите. Става дума за подсигуряване на храна и напитки.

Ремонтните дейности все още не са започнали поради необходимостта от предварителна подготовка на терена, която продължава и към момента. Това обаче по никакъв начин няма да забави предвидените строително-монтажни работи. Припомняме, че фериботът е предвиден да поеме част от тежкотоварния трафик, като идеята е на денонощие да се обслужват по над 200 камиона в едната посока. Един курс ще трае неповече от час и половина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов