Изгубеното архитектурно богатство на Русе оживя във виртуална реалност

Емблематичните за Русе сгради на хотел „Ислях Хане“, бирария „Фишер“ и на Първото българско застрахователно дружество „България“, които вече не са част от архитектурния ансамбъл на града, могат да бъдат видени виртуално.  Това е част от проекта „Изгубеното минало на Русе“ на Сдружение „Градоред“, който се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на „Еконт Експрес“.

В рамките на проекта бяха изградени 360-градусови модели на зданията на база архивни снимки, чертежи и информация, които са събирани от Историческия музей, Държавния архив и архива на Община Русе, както и местни колекционери. Освен в 3D, сградите могат да бъдат разгледани и в добавена виртуална реалност. Изключително впечатляващ е последният подход, тъй като посредством очила за виртуална реалност сградата може да бъде преживяна на място в реален размер, сякаш никога не е била разрушавана.

Подборът на сградите, които сдружение „Градоред“ възстановява дигитално, не е случаен. Чрез тях младите русенци целят да разкажат позабравени истории за бляскавото минало на града, когато в него фокусът е бил да се гради, а не разрушава. Историите бяха разказани пред ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“, които бяха и първите, успели да се пренесат в изгубеното минало на града. Беше проведена и своеобразна дискусия за нуждата да знаем и помним историята си и как от действията ни като общество зависи какво бъдеще ще изградим.

 

 Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов