И учениците в Русе ще се учат на компостиране

След като раздаде безвъзмездно компостери на всички детски градини, Община Русе днес предостави съдове за компостиране и на директорите на общинските училища.

Инициативата е част от кампанията на местната администрация, която цели най-младите русенци да се запознаят отблизо с един от начините за оползотворяване на зелените отпадъци и превръщането им в ценен за почвата обогатител.

"Наясно сме, че съдовете няма да решат проблема с окапващите листа и всички биоразградими отпадъци, които учебните заведения генерират. Целта ни е най-вече образователна, за да научат децата какъв е пътят на отпадъците и така да изградим у всички тях нов начин на мислене", каза зам.-кметът Димитър Недев.

Според него децата са най-добрите учители на своите родители, а надеждата е те да пренесат добрия пример у дома си.

"Благодарим на Община Русе, че се грижи и за екологичното образование на децата. Мисля, че големите ученици могат да са обучители на по-малките в тази прекрасна инициатива", каза Искра Иванов, директор на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, в чийто двор бяха раздадени компостерите.

Тази есен общината предостави и съдове за домашно компостиране  на 122-ма граждани, които предварително бяха заявили желанието си, а през миналата 320 компостера получиха жителите на малките населени места на територията на общината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов