Настояват общините да вземат всички мерки за навременно зимно поддържане

Животът

02-11-2021, 18:53

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Област Русе е в тъмночервената Ковид зона

Борислав Българинов поиска от кметовете на общините в Русенско да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на зимното почистване в населените места от региона. Това стана ясно от провелото се по-рано през деня заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, както и с кметовете на общините от региона, имащи отношение по подготовката на областта за предстоящия оперативен зимен сезон. „Искам да набележим максимално адекватни мерки, които да гарантират нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите в случаи на интензивни снеговалежи. Осигурете достатъчно малогабаритна техника за снегопочистване на малките улици в кварталите и тротоарните площи.“, заяви Българинов. На този етап договори с изпълнители за снегопочистване и опесъчяване на общинската пътна мрежа и улиците в населените места са сключили Борово, Бяла, Ветово, Сливо поле и Русе. С обявени обществени поръчки и в процес на финализиране по сключването на договори за зимна поддръжка са Две могили, Иваново и Ценово. На практика всички общини в региона са подсигурени и не се очакват проблеми през задаващия се зимен сезон. За републиканската пътна мрежа припомняме, че отговарят от Областното пътно управление. Те също са предприели необходимите мерки и обработването на близо 512 километра държавни пътища е възложено на „Пътинженеринг“ АД. Повечето от необходимите материали за опесъчаване са доставени, като машините също са осигурени.

Българинов поиска още с предимство да се почиства паркинга на Център за спешна медицинска помощ в кв. „Дружба“ 1 и двата изхода на Филиала за спешна медицинска помощ към бул. „Придунавски“, до бившия Диспансер за кожни болести. Според него приоритетно ще бъде необходимо да се осигури почистване и на района около съоръженията на БТК в т.ч. и на Телевизионната кула, за да се гарантира безпроблемна комуникация в региона.

От следващата седмица започва поетапното зареждане на временните кризисни пунктове за приютяване на бедстващи пътници при екстремни зимни условия. Става дума за центровете на БЧК, разположени в кметството на село Бъзън, детската градина до гара Бяла, село Пиргово и Сливо поле. Създадена е организация и за разкриване на подобен център в Две могили, като при екстреманлно ниски температури и лоши зимни условия бедставщи хора ще могат да се настаняват и в базата на Червения кръст в село Пиргово. 

Предвидено е пунктовете да бъдат зарадени с хранителни продукти от първа необходимост, постелъчен инвентар, хигиенни материали и други. В крайна необходимост ще бъдат доставени допълнителни легла и газови отоплителни уреди. При струпване и престой над 24 часа на тежкотоварни автомобили в района на гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ ще се правят обходи и ще се подпомагат шофьорите. Предвидени са и обходи в различни райони на града за подпомагане на скитащи и бездомни лица. Те ще се извършват от доброволци в БЧК. Същевременно през декември ще отвори и кризисната трапезария, намираща се на ул. „Гурко“ 10. Там ще бъде осигурена възможност за получаване на топли напитки, обяд и сандвич за вечеря, а два пъти в седмицата ще може да се ползва баня, като на нуждаещите ще се предоставя и чисто бельо. В случаи на необходимост, когато дадено лице няма подслон през нощта ще се използва Приюта за бездомни лица „Добрият самарянин“.

Колкото до електрозахранването, то в непрекъсната готовност са 42 екипа с 84 монтьора, както и лаборатория за откриване на кабелни повреди. Целта е максимално бързо да се реагира при повреди. Такава организация е създадена и от „ВиК“ ООД – Русе. Предвиденото време за реакция е не повече от два часа.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов