6 проекта се включиха в конкурса „Младежи с екомисия“

Ученици от 6 училища в Русе се включиха в конкурса „Младежи с еко мисия“, който се провежда за първа година по инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и локомотивният завод на Русе „Експрес Сервиз“. Идеята на конкурса е да провокира мисленето на младите хора за опазване на околната среда, да ги стимулира да насочат вниманието си върху реални и практични решения, които биха могли да допринесат за подобряване на условията и средата, в които живеем.

 Проектите са представени чрез видеа от 5 отбора и един индивидуален участник. За награда се борят седмокласници от ОУ „Олимпи Панов“, които представят проекта си „Зелена игра“. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ са фокусирали вниманието си върху рециклирането на използвано олио. Bio Hunting се казва проектът на участниците от МГ „Баба Тонка“ и предвижда изработката на био патрони за лов. Отборът на ПГИУ „Елиас Канети“ се представя в конкурса с визията си за Градина на мечтите. Дванадесетокласнички от АЕГ „Гео Милев“ представят проекта си Farina Flo, който има амбициите да помогне за решаването на проблема с хранителните отпадъци.  Индивидуален проект за ново екологично дезодориращо средство презентира и 18-годишният Александър Петранов.

Победителите в конкурса ще бъдат избрани от експертно жури, в състава на което ще влязат представители на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и локомотивният завод „Експрес Сервиз“. Финалистът ще получи възможност за менторство по време на изпълнението на проекта си и за използване на материалната база и логистична подкрепа от локомотивния завод.

Оценяването на проектите ще се осъществи в два етапа – предварителна селекция и финално класиране. Предвижда се реализираният проект на победителя да бъде представен официално на 22 април 2022 г. – Международния ден на земята.

Съгласно регламента ще бъдат присъдени съответно първа, втора и трета награда.:

1 място –по 150 лв. на участник 

2 място – по 100 лв. на участник

3 място – по 50 лв. на участник

Класираният на първо място екип/участник ще получи възможността да получи до 5000 лв., за да реализира проектното си предложение. За бюджетирането на парите ще се изготви финансов план с помощта на ментори от екипа на журито.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"