Институции отправиха поздравления за Деня на народните будители

Ръководството на Областна администрация – Русе отправи поздравления към всички жители на региона по случай Деня на народните будители.

"Днес ние отдаваме почит към делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Имената, които могат да бъдат споменати са много, но славата на пръв будител заслужено носи родения през далечната 1722 година в Самоковската епархия Паисий Хилендарски. Воден от любовта към народа, той се заема да напише история на българите, „та да не бъдат те подметаеми и укоряеми“. По този начин в мрака на политическо и духовно робство Отец Паисий хвърля първата искра на  национално самосъзнание. Той прозорливо посочва, че духовното освобождение на българския народ е възможно чрез силна просвета и независима българска църква. Неговата „История Славянобългарска“ е обръщение към тези, които никога не са търпели да бъдат угнетявани", се казва в поздравлението на институцията.

Интересен факт е, че за първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив, а през 1922 година тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III датата е обявена за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията за неговото честване.

Забележителен е и фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и, че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките. Не случайно днес е и ден на българската наука и българската журналистика.

Ръководството на Областна администрация – Русе ще продължи активно да съдейства за културното развитие на Русе и региона, заявиха от Бялата сграда. От там припомнят, че през предходните няколко години Областната управа съвместно с Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, редица читалища от региона, както и много други културни институции реализира поредица от събития, посветени на българската история и култура във всяка една община от областта. Инициативите бяха част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

От областна управа припомнят част от приветсвието на областния управител на Русе Борислав Българинов по случай днешния празник: „Неграмотността, конформизмът и примирението все по-често бяха част от нашия живот през последните години. Живот, белязан от сбъркан преход и политически копнеж за извличане на лични облаги. Днес нещата обаче стоят по различен начин и промяната изглежда необратима. Дали ще стане факт, зависи единствено от нас самите и доколко ще съумеем да поставим знанието и грамотността в основата на държавността. Вярвам, че все повече хора виждат необходимостта от съвременни будители, които да осветят пътя за градежа на модерна и силна България, където можещите, начетените и честните заемат своето достойно място и неуморно работят за напредъка на своята родина. Да, това е възможно, не е утопичен сън или добро пожелание! Нека помним заветите на предците си, защото те са здравата основа, върху която стъпва нашето бъдеще.

Поклон пред строителите на съвременна България!“.

Председателят на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев също изпрати поздравителен адрес до русенци чрез медиите. В обръщението се казва: 

"На днешния прекрасен празник - Денят на Народните Будители, за пореден път си задаваме въпроси, като: Има ли българин, който да не обича Родината си и да не се гордее с нейната велика многовековна история? Има ли човек, който да не знае имената на Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, д-р Петър Берон, Васил Априлов и хилядите знайни и незнайни българи – родолюбци, които с делата си са събудили патриотизма и съхранили българския дух?

Днес е един от дните от календара, който бележи българщината. Призваните да бъдат „будители” трябва да бъдат независими и свободни, за да възпитават поколенията българи - с дума и жест, с честност и отношение, със знания и опит, с богатството на общата си култура, с примера, който дават ... Бъдете свободни и чисти в мислите си, независими в действията и желанието си към доброто във всичките му измерения!"

По думите му, днес трябва да отдадем своята признателност на днешните будители, които следват славния път на своите велики предшественици и с делата си възраждат българския национален дух, запалват стремежа към знания и покоряване на нови върхове в образованието и културата.

"Гордеем се с Вас, народни будители! Благодарим Ви! Пазете огъня на българщината, за да я има България! Честит Празник!", се казва още в обръщението. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов