Връчиха първата купа „Иван Томов“ на регионален турнир по скално катерене в Русе

16 състезатели премериха сили в първия регионален турнир по скално катерене на името на алпиниста Иван Томов. Надпреварата се проведе вчера на скалите край село Басарбово. За да се включат в нея, там се събраха деца и младежи от Русе, Разград, Варна и София.

След оспорвано състезание първата купа „Иван Томов“ и златен медал при момчетата получи Иван Обрешков от Русе. На второ място се класира русенецът Андрей Христов, а третото място си поделиха Баян Калугин също от Русе и Борис Милчев от София.

Купа „Иван Томов“ и златен медал при момичетата спечели Яна Стефанова от Русе, а сребърен медал извоюва Лора Касърева от Разград.

След състезанието участниците посадиха дъб, който да напомня на катерачите в местността за успехите на покойния русенски алпинист Иван Томов.

Събитието беше кулминацията на проекта на алпийския клуб към Туристическо дружество“Приста“- “Регионален турнир по скално катерене за купата „Иван Томов“, финансиран от Общинската фондация „Русе- град на свободни дух“ и нейния партньор „Тива плюс“.  Преди това в продължение на два месеца над 20 деца и младежи имаха възможност да тренират на скалите край х. „Алпинист“, с. Басарбово. Заниманията се водиха от опитни катерачи - алпинистите Теодор Кисимов и Георги Георгиев.

Целта на проекта е да засили интереса на децата от Русе към скалното катерене, като към възможност за активен начин на живот. Същевременно с това на фокус бе поставено едно от емблематичните за най-големия дунавски град имена, това на Иван Томов. Той загина ден след като покори връх "Лхотце" и е вторият българин, след Христо Проданов, който успя да се изкачи на 8 000 метра без кислород.

 

 

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"