5D ALLIANCE събира в едно изследователско семейство екипи от учени

Животът

31-10-2021, 10:38

Снимка:

Русенски университет

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

28 фирми предложиха оферти за щадящите антигенни тестове за учениците

Срещата бе паралелно събитие в програмата на 60-тата международна научна конференция на Русенския университет

Първата официална среща на партньорите по проект „ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИЧНИ СИСТЕМИ ЗА ЧИСТА И СИГУРНА ОКОЛНА СРЕДА – 5D ALLIANCE“, част от Националната пътна карта за научна инфраструктура на България се проведе вчера. Срещата бе паралелно събитие в програмата на 60-тата международна научна конференция на Русенския университет. На срещата участваха ректори и директори на изследователските институти и организации, които са пълноправни партньори в Алианса.

Срещата откри проф. д-р Диана Антонова – зам.-ректор по научноизследователската дейност и координатор на проекта. Ректорът на Русенския университет – акад. Белоев тържествено връчи договорите на единадесетте членове на консорциума и поздрави всеки един от тях.  „Убеден съм, че енергията, новаторството и обединените усилия, капацитет и ресурси на всички партньори в 5D ALLIANCE, ще позволят да изградим  една значима за бъдещето на България и Дунавското пространство, споделена научноизследователска инфраструктура, която да осигури нови хоризонти пред много млади учени!“ – сподели акад. Белоев.

В своята презентация проф. Антонова представи партньорите и постигнатото до момента, както и плановете за развитие на инфраструктурата и консорциума. В първата фаза ще бъде изградена разпределена дигитална научна инфраструктура с 8 лаборатории и 17 отдалечени точки за достъп (2021-2023). Русенският университет като водещ партньор и координатор на проекта вече започна изграждането на изследователската инфраструктура, а строителството трябва да приключи в рамките на следващата година (2022г.) като бъдат създадени и оборудвани 7 от планираните в проекта лаборатории. Предстои избора на формата, под която Консорциумът на 5D Alliance ще продължи да функционира за привличане на програмно финансиране, както и  обособяване на територията на партньорите на предвидените в проекта 17 отдалечени точки за достъп.

5D ALLIANCE  събира в едно изследователско семейство екипи от учени, които да взаимодействат без граници, да намират иновативни решения за индустриите като разгръщат потенциала си в условията на глобална свързаност, споделени ресурси, ноу-хау и експертиза. Концепцията на 5D ALLIANCE не е само илюстрация на визията на Русенския университет и партньорите за модернизация в сферата на научните изследвания, но и стъпка напред по пътя на отворената наука на България. 

Проектът беше високо оценен от Европейската комисия и Министерство на образованието и науката при селекцията на предложения в края на миналата година, които да са част от Националната пътна карта на научната инфраструктура на Р България за периода 2020-2027г.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов