Откриха паметна плоча за загиналите в Освобождението на село Екзарх Йосиф

Животът

30-10-2021, 16:58

Снимка:

Руско консулство

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първата паметна плоча на Димчо Дебелянов се намира в църквата "Свети Георги“ в Левуново

Увековечиха подвига на загиналите край село Екзарх Йосиф по време Руско-турската освободителна война. Късно снощи в населеното място беше открита паметна плоча с размери 120/80 см. Тя е поставена върху скала, изградена от около десетина камъка, като самата тя е с височина от малко над два метра и широчина от близо три. От двете страни на монумента се намират и два фенера, символ на признателността на жителите на селото към руските воини, отдали живота си за свободата на България. За съжаление обаче не са запазени официални сведения за това колко са загинали в битките при Екзарх Йосиф. Знае се единствено, че няколко руски полка са били разположени в околностите. Става дума за 12-а кавалерийска дивизия, 46-и пехотен Днепровски полк, 19-а конно-артилерийска батарея, 4, 12 и 17-и подвижен артилерийски парк. На 26 юни (8 юли по стар стил) 1877 година 12-и Донски казашки полк освобождава селото. В сраженията са участвали и много българи, за това свидетелстват разказите на техните правнуци.

Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов. „Днес отдаваме почит пред хората, за които България бе последен дом. Те са герои и ние трябва да помним направеното от тях, те заслужават нашето уважение.“, заяви Българинов пред събралите се на площада хора. „Необходимо е да помним историята си и да отстояваме заветите на предците си. Сега България отново има нужда от смелостта и дързостта на тези, които поведоха борбата за нейното освобождение. Нека бъдем обединени в усилията си, посветени на градежа на една модерна държава, в която честта и достойнството са пример за управниците и политическата класа, а не просто думи, използвани като параван за лично облагодетелстване.“, допълни още областният управител.

Слова произнесоха също кметът на Екзарх Йосиф Илия Данев, както и ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, който определи инициативата като достойна и значима за историческата памет и изрази увереност, че и занапред ще се осъществят още много подобни идеи. Илия Данев пък благодари за подкрепата и увери хората, че ще продължи да прави всичко необходимо за по-доброто бъдеще на населеното място. Приветствие бе отправено и от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов. Той сподели, че откриването на паметната плоча още веднъж потвърждава факта, че паметта за събитията от миналото е жива в българското общество. По време на визитата си в селото той бе придружаван от аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев.

Официалната церемония започна с рецитал  на едно от най-обичаните Вазови стихотворения „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на Ивайло Доков и Силвия Цветкова. След това гостите чуха интерпретация на „Хайдути“. Паметникът бе осветен, отслужени бяха литургия и благодарствен молебен, като накрая се състоя и тържествена заря. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха от местната  фолклорна група, която за пореден път демонстрира богатството на родните песни и танци.  

Идеята за издигането на плочата е на кмета Илия Данев. Стойността на проекта е около 7 000 лева, като в по-голямата си част средствата са дошли от дарения. Това е четвъртият паметен знак, който се прави в населеното място за по-малко от година и половина. На 20 юли 2020-а беше открит паметник на Апостола на свободата Васил Левски, през октомври миналата година бе издигнат и паметник на Екзарх Йосиф, а на втори юни тази година бе издигнат монумент на Христо Ботев. Затова кметът Илия Данев е благодарен за съдействието както на кмета на Борово Валентин Панайотов, така и на ППК „Земя“, а също и на всички жители, които са оказали помощ в благородното родолюбиво начинание. Така в центъра на село Екзарх Йосиф се оформя един своеобразен патриотичен кът.

Сред официалните гости бяха още кметът на Борово Валентин Панайотов, неговият заместник Валерия Борисова, председателят на Общинския съвет Пламен Симеонов, председателят на ППК „Земя“ Димитър Вечев и общински съветници.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов