Националната литературна награда "Елиас Канети" 2021 отиде при проф. Иван Станков

“Много пъти съм намирал пътя и силата да го извървя в книгите. Пишещите хора са велики, когато има четящи хора, и затова призовавам да не изгубваме духовността си и опората си в писаното слово. Израснах до къщата на Елиас Канети, запознат съм с дейноста на дружеството, носещо неговото име, и с изключително вълнение и радост ще връча Националната литературна награда на тазгодишния лауреат.”

С тези думи кметът на Община Русе Пенчо Милков се обърна към присъстващите на официалната церемония по връчването на Националната литературна награда "Елиас Канети", след което оповести името на победителя в в раздел "Белетристика" - проф. Иван Станков за книгата му "Вечерна сватба". Освен почетна грамота, проф. Станков получи и парична награда в размер на 5000 лева, както и бронзова статуетка.

Той започна благодарственото си слово с това, че е ваксиниран и затова е жив. "Призовавам всички, които не са ваксинирани, да го направят, не от страх за живота си, а от обич към близките си", добави проф. Станков и благодари на журито.

По думите му той не е роден в Русе, но от съвсем малък е бил приютен от крайдунавския град. "Нека Русе да приеме тази изтекла от сърцето ми книга като малка приписка към неговото светлоструйно житие и да пребъдва в идващите времена", заяви прочувствено преподавателят по българска литература във Великотърновския университет. Проф. Станков сподели още, че книгата му "Вечерна сватба" е родена от много спомени, свързани с Русе, и е щастлив, че тя се връща на мястото, от което е получил своето вдъхновение за написването й.

Комисията за определяне на престижното отличие бе с председател професор д-р Пламен Дойнов - литературен историк и критик, литературният критик доц. д-р  Борис Минков, театралният критик проф. Виолета Дечева, писателката Здравка Евтимова - номинирана в предишно издание за наградата Канети, Косьо Станев - представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общински съвет Русе, доц. д-р Велислава Донева от Русенския университет и проф. д-р Пенка Ангелова - председател на Международното дружество „Елиас Канети“, по чиято инициатива е учредена престижната награда.

Претендентите, номинирани в раздел "Белетристика" за наградата "Елиас Канети" 2021, бяха общо седем, като останалите шестима са Георги Господинов с "Времеубежище", Захари Карабашлиев с "Опашката", Момчил Николов с "Чекмо", Теодора Димова с "Поразените", Русана Бърдарска с "Опитът" и Христо Карастоянов с "Т като Ташкент".

Основни цели на отличието са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя-хуманист и утвърждаване авторитета на Русе като активен културен център.

Припомняме, че Община „Русе“ и Международно дружество „Елиас Канети“ учредяват националната литературна награда през 2005-а година, за стогодишнината от рождението на нобеловия лауреат, роден в Русе.

Церемонията беше излъчвана и на живо в YouTube канала „Култура Русе“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов