Хебибов: Русе има потенциала да привлече водещи инвеститори

„Русе има потенциала да привлече водещи инвеститори. Необходима е обаче решителност и стратегически ориентирана политика, която да отразява възможностите на региона и същевременно да го представи в най-добрата му светлина. Борбата с корупцията, поетапното въвеждане на електронното управление, отлично подготвените кадри и свеждането до минимум на бюрократщината са фундаментът за това тук да стъпят нови предприятия или пък съществуващите да разширят капацитета си.“, това заяви заместник областният управител на Русе Синан Хебибов при посещението си в една от водещите фирми в страната за производство на матрици – БРН.  По време на визитата си в предприятието в Русе той бе придружаван от търговския съветник в посолството на Република Турция в София Синем Таштан. Според заместник областния управител трябва да се постигне едно по-тясно сътрудничество между институциите от местната и държавна власт, така че да се обединят усилията на компетентните звена и предприемачите сами да поискат да развият бизнес тук, а не някъде другаде. „Достатъчно оправдания чухме през последните години, властите не бяха активни на необходимото ниво, изпуснаха се много възможности. Време е да преосмислим ролята си и да започнем активно да работим за промотирането на региона.“, допълни още Хебибов.

На място бяха обсъдени възможностите за развитието на фирмата, която в момента дава работа на над 150 човека от Русенско. Заводът е открит през октомври миналата година, независимо от ширещата се пандемия от COVID-19, като първоначалната инвестиция е била приблизително девет милиона лева. Целта на ръководството на предприятието е то да се разшири още и да наеме над 100 нови служители, като това би могло да се случи още през следващата година. Ще е необходимо обаче намирането на по-голям терен, който да е поне 20 000 квадратни метра. Хебибов пое ангажимент за съдействие за осигуряването на подобна площадка. Фирмата работи изцяло за чуждестранния пазар, като 100% от продукцията се изнася за САЩ.  Средно дневно се произвеждат по 3 000 матраци, а на година по около 750 000. Очакванията са тази година оборотът да надхвърли 60 милиона долара. Всъщност фирмата е основана в Кайсери, Турция, като фабрики освен в Русе има и в Южна Каролина, като там предприятието е открито преди около два месеца и в него работят не повече от 60 човека.

Припомняме, че вчера Синем Таштан се срещна с областния управител Борислав Българинов, като акцент в разговорите бе възраждането дейността на корабостроителницата в Русе. Освен опции за продаването на предприятието на стратегически турски инвеститор, ще се търсят начини за привличане на фирми на родна територия най-вече в сферата на логистиката.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов